Connect with us

Revistateo.ro

Află dacă ai ficatul bolnav

Sanatate

Află dacă ai ficatul bolnav

Semnele cirozei hepatice (ficat gras alcoolic). Principala cauză a unui ficat bolnav o constituie consumul excesiv de alcool, urmată apoi de o alimentaţie necorespunzătoare. Conform Mediafax, indicatorii care ne dau de bănuit că ceva este în neregulă cu acest organ vital sunt oboseala, pierderea rapidă în greutate, malnutriţia, icterul (îngălbenirea pielii) sau dureri în zona respectivă.

Semnele unei hepatite cronice. Hepatita este declarată cronică în momentul în care afecţiunea se manifestă pe o perioadă mai mare de şase luni. Chiar dacă nu există alte simptome, ficatul poate rămâne inflamat în continuare, după cum a fost şi cazul unor pacienţi ce au suferit de această boală chiar şi 20 de ani, fără să fie diagnosticaţi. Cauzele sunt variate în ceea ce priveşte această afecţiune, iar simptomele sunt unele variate, de la o banală astenie până la icter, dureri articulare ori leziuni cutanate.

Semnele unei steatoze hepatice (ficat gras nonalcoolic). Un nivel crescut al colesterolului, ori obezitatea, sunt doar principalii factori de risc în cazul unui ficat cu o depunere excesivă de grăsime. Boala se manifestă printr-o oboseală excesivă chiar dacă dormim suficient, pierderea poftei de mâncare şi a greutăţii, dar şi dureri abdominale. Diagnosticul de steatoză hepatică se pune în momentul în care mai mult de 10% din ficat are depuneri de grăsime, iar dacă nu este tratată, boala poate duce la ciroză ori cancer. Tocmai de aceea primul pas spre vindecare îl reprezintă modificarea alimentaţiei, pentru ca organismul să metabolizeze mai rapid grăsimile ingerate.

Pacienţii cu probleme hepatice trebuie, aşadar, să aibă mare grijă la alimentaţie, care trebuie să fie bogată în proteine, cu un conţinut cât mai scăzut de grăsimi saturate şi înlocuirea lor cu cele nesaturate (peşte, ulei de măsline, nuci). În plus, se recomandă includerea în dieta de zi cu zi a unor legume şi fructe cu efect antioxidant (conopidă, ardei graşi, sfeclaă roşie, varză de Bruxelles), ce favorizează o secreţie optimă a bilei.

1 Comment

1 Comment

  1. Aurelia

    2017-03-07T20:29:39+02:00 at 2017-03-07T20:29:39+02:00

    Nu este dezvaluit complet subiectul impus in denumirea articolului.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top