Connect with us

Revistateo.ro

Hepatita, boala mută a ficatului. Nu ignorați aceste simptome!

Sanatate

Hepatita – boala mută a ficatului. Nu ignorați aceste simptome!

Numită și boala mută, hepatita este una dintre cele mai frecvente infecții ale ficatului. Fie că vorbim de tipul A, care face ravagii în comunitățile mari, unde igiena este deficitară, fie că vorbim de tipurile B și C. Acestea două distrug ficatul pe ascuns.

Conform statisticilor mondiale, una din 12 persoane suferă de hepatită fără să știe de acest lucru.

Hepatita este o inflamație a ficatului cauzată de un virus. Adesea subestimată, hepatita este o boală care afectează din ce în ce mai multă populație din întreaga lume. Studiile confirmă un nmăr alarmant de peste 500 de milioane la nivel global, care suferă de o formă de hepatită.

Hepatitele virale sunt răspunzătoare de moartea a aproximativ un milion de oameni în întreaga lume.

Există 5 tipuri de virusuri hepatice: A, B, C, D și E. Fiecare dintre acestea fiind capabile să provoace efecte pe termen scurt și infecții acute. Cele mai grave fiind cele de tip B, C și D.

Din păcate, foarte multe cazuri de hepatită nu sunt depistate la timp. Și asta pentru că afecțiunea nu prezintă simptome în cazul tuturor pacienților. Însă, când boala afectează funcțiile ficatului, în organism se schimbă compoziția sângelui și producția bilei. De aceea, analizele anuale au un rol vital în menținerea stării de sănătate.

Nu ignorați aceste simptome!

Hepatitele virale sunt mai mult asimptomatice. Individual, pot apărea simptome după 7, 10 zile. Boala durează între 2 și 6 săptămâni. Printre simptome se numără:

– indispoziție

– dureri musculare

– febra

– greața

– voma

– diaree

– dureri de cap.

În cazul hepatitei acute, alte simptome sunt:

– pierderea profundă a apetitului

– intolerabilitatea față de fumul de țigară în rândul fumătorilor

– urina închisă la culoare

– ochi tulburi

– disconfort abdominal.

Mulți din cei care se îmbolnăvesc rămân asimptomatici sau prezintă doar câteva semne. Verdictul îl dau rezultatele testelor de sânge.

Durerile abdominale cauzate de mărirea ficatului, a splinei, acneea, tulburările de menstruație, retenția de lichide – sunt principalele semne ale unui ficat bolnav.

Hepatita se poate vindeca în mod spontan. Dispare în câteva luni ca urmare a tratamentului sau poate evolua spre ciroză sau cancer hepatic.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top