Connect with us

Revistateo.ro

Sanatate

Această femeie a renunțat complet la zahăr și a fost greșeala vieții ei. Ce au descoperit medicii la analize

Zahărul e prieten și dușman deopotrivă. De asta s-a convins o cunoscută jurnalistă de la BBC, care s-a luat după anumite idei vehiculate pe Internet în legătură cu efectele pozitive ale renunțării la dulce.

Radhika Sanghan (foto articol) de la BBC 3 a vrut să constate pe propria ei piele ce se întâmplă dacă nu mai consumă zahăr timp de două luni.

„A trecut doar o lună de când am renunțat la zahăr și mă simt foarte prost. Am optat pentru mai mulți carbohidrați, grăsimi sănătoase și alimente cu multe proteine. Până azi”, a mărturisit Radhika.

Jurnalista a mai spus că ea se afla pe lista oamenilor care consumă zilnic cel puțin 15 lingurițe de zahăr sub diferite forme. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, sunt recomandate doar 6 lingurițe pe zi.

Radhika și-a dat seama că zahărul este un drog legal: „În primele 15 zile am avut schimbări de umor mai rele decât în adolescență. Am plâns aproape zilnic pentru că îmi lipsea dulcele. Am început să țip la oameni.

M-a liniștit doar fructuoza din anumite fructe, nu din cele mai bogate în zahăr. Am început să mă bucur ca un copil când mâncam din când în când câte o banană.

După doi luni de zile, prietenii mei și medicii au descoperit că am dezvoltat o adevărată obsesie din a mânca sănătos.

Am vorbit cu doctorul Hisham Ziauddeen de la Universitatea din Cambridge. N-a reușit să înțeleagă de unde a pornit această obsesie a mea.

CITESTE SI: Ce se întâmplă dacă pui bere la fiert cu zahăr. Unii o folosesc drept tratament pentru…

Vorbind cu acest medic și cercetător, mi-am dat seama că nu există niciun temei științific să renunți complet la zahăr, cu excepția unuia singur: dacă ai diabet.

Mi-am dat seama că renunțarea la zahăr nu mi-a ajutat cu nimic sănătatea, că a devenit un cult”, a scris Radhika în jurnalul ei de pe BBC.

Mai mult, după ce a renunțat la zahăr, analizele i-au ieșit mai prost decât înainte. Femeia avea niveluri de stres de 3 ori mai ridicate, iar asta se vedea prin lipsa de energie.

MERITĂ ȘTIUT: E621 – ingredientul mai periculos decât zahărul și sarea

Ce sa mai mancam daca aproape toate produsele alimentare contin chimicale? Peste tot se vorbeste despre E-uri, despre cate de periculoase sunt ele. Cel mai periculos este E621, care se gaseste in aproape toate produsele din comert. E timpul sa aflam cateva lucruri despre acest aditiv.

E621 este, de fapt, glutamatul de sodiu, un aditiv pe care il regasim in majoritatea alimentelor. Este foarte utilizat la mancarea rapida preparata in restaurante si este adaugat pentru a da savoarea bucatelor. Este un praf cristalin asemanator sarii, iar la gust seamana cu supa de taitei cu carne de pui. E621 poate fi adaugat in absolut orice aliment, fie ca e vorba despre dulciuri sau pizza congelata.

De ce este periculos acest aditiv? In primul rand, glutamatul de sodiu creste apetitul culinar si incurajeaza mancatul in exces. Actioneaza ca un drog asupra creierului si patrunde foarte usor in vasele de sange. Este responsabil de transformari genetice responsabile cu gustul.

Glutamatul de sodiu poate fi gasit in cartofii pai, sosurile picante ori maioneza, supele semipreparate, salam, bere sau produsele de foietaj.

Astazi, in industria alimentara, se folosesc peste 200 de milioane de tone de glutamat de sodiu la nivel global. Legat de acest aditiv poate aparea sindromul restaurantului chinezesc, adica un cumul de manifestari ale organismului destul de neplacute: ameteli, tulburari de vedere, migrene, dezechilibre hormonale, slabiciune in muschi, dureri in piept etc.

E621 a fost descoperit in anul 1907 in Japonia, de catre Ikeda Kikunae. Acesta a observat cum glutamatul schimba complet gustul unui produs alimentar fara savoare.

In timpul experimentelor realizate in Japonia, sobolanii care consumau zilnic glutamat de sodiu in cantitati medii se confruntau cu serioase tulburari de vedere dupa cateva luni.

Ai mare grija cand mergi la cumparaturi. Verifica de fiecare data ce contine produsul pe care vrei sa il consumi, iar daca are in componenta glutamat de sodiu, mananca-l in cantitati moderate.

Un adult are nevoie doar de 1,5 grame de glutamat de sodiu pe zi. Orice cantitate care o depaseste pe aceasta duce la dezechilibre serioase in organism.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top