Connect with us

Revistateo.ro

Prin dereglarea ciclului menstrual se intelege atat intarzierea sau lipsa menstruatiei, cat si volumul acesteia. Poate fi cauzata de mai multi factori.

Sanatate

7 factori care deregleaza ciclul menstrual

Prin dereglarea ciclului menstrual se intelege atat intarzierea sau lipsa menstruatiei, cat si volumul acesteia. Dereglarea ciclului menstrual poate fi cauzata de mai multi factori.

Iata 10 dintre ei.

1. Exercitiile fizice intense. Nu este un mit faptul ca exercitiile fizice intense pot duce la disparitia menstruatiei. Stresul trimite mesaje creierului sa blocheze productia de hormoni reproductivi. “Cum nu se poate creste un copil normal in conditii de stres, organismul reactioneaza foarte natural si blocheaza fertilitatea”, explica dr. Veronica Lerner, profesor-asistent de obstetrica si ginecologie la Centrul Medical Langone al Universitatii din New York. Un ciclu menstrual care intarzie cu cateva zile nu este ceva de care sa te ingrijorezi, insa daca nu-ti vine ciclul intr-o perioada de 3 luni, cere neaparat sfatul medicului. Te poti confrunta cu amenoree, o boala care poate compromite, pe termen lung, densitatea osoasa, explica dr. Lerner.

2. Greutatea in exces. Excesul de celule grase creste nivelul de estrogen, care impiedica ovarele sa elibereze ovule. In acelasi timp, captuseala endometriala incepe sa se ingroase. Femeile obeze experimenteaza cicluri menstruale abundente, neregulate, care dureaza mai mult. Daca te confrunti cu aceasta probleme, cere neaparat sfatul medicului, caci un nivel ridicat de estrogen pentru o perioada mai mare de timp creste riscul dezvoltarii cancerului ovarian, explica dr. Lerner.

  1. Subponderabilitate

Nici femeile foarte slabe nu scapa de probleme. In organismul lor nu se produce suficient estrogen, astfel incat uterul sa fie optim captusit. Acest lucru nu este neaparat valabil in cazul femeilor care sunt de felul lor slabe, ci in cazul celor care tin cure drastice de slabire care duc la pierderea masiva de kilograme, explica Holly Puritz, director medical in cadrul sectiei de Obstetrica si ginecologie a Spitalului din Virginia.

  1. Medicamente

Orice tip de medicamente pe baza de hormoni (cum sunt cele pentru tratarea tiroidei), steroizi sau antipsihotice pot influenta aparitia ciclului menstrual. Nu te panica daca ciclul iti intarzie doar cateva zile, insa cere sfatul medicului daca diferenta este mai mare sau mai mica de o saptamana, explica dr. Puritz.

  1. Pesticidele

Pesticidele imita hormonii si blocheaza productia lor in organism, impiedicand astfel sistemul endocrin sa functioneze corespunzator. Femeile expuse la pesticide sunt cu 60 pana la 100% mai predispuse sa aiba cicluri menstruale mai lungi sau sa aiba intarzieri ale menstruatiei de cateva luni.

  1. Stresul

Stresul nu ajuta la aducerea pe lume a unui copil, asa ca organismul se regleaza singur si impiedica procesul conceptiei. De aceea, atunci cand vrei sa ai un copil, primul sfat pe care il primesti este “Relaxeaza-te!”.

22

  1. Anticonceptionalele

Anticonceptionalele ajuta la reglarea ciclului menstrual, insa organismul are nevoie de timp pentru a ajunge sa functioneze “ceas”. Intre timp, pot aparea sangerari intre menstre, iar acest lucru poate dura intre doua si trei luni. Daca si dupa acest interval apar pete intre menstre, asigura-te ca iei pastilele fix la aceeasi ora in fiecare zi, spune dr. Puritz.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top