Connect with us

Revistateo.ro

3 retete cu mamaliguta pe care trebuie sa le incerci

Stiri

3 retete cu mamaliguta pe care trebuie sa le incerci

Ce poate fi mai bun pentru masa de seara decat mamaliguta cea de toate zilele? Iata 3 retete cu mamaliguta pe care trebuie sa le incerci la cina de azi!

Mamaliga este cunoscuta la nivel international sub denumirea de polenta (din italiana), insa se intalneste si in alte tari precum Ungaria (puliszka), Elvetia, Austria sau Croatia.

La ucranieni, mamaliga se numeste culesa, iar daca veti calatori in nordul Maramuresului sau Tara Oasului sa nu va mire daca auziti femei la tara strigand pe ulite: „E gata coliesa?”.

Mamaliga este un preparat traditional romanesc. I se mai spune mancarea taranilor deoarece era alimentul de baza care substituia painea in vremurile de criza si razboaie, preparata in special in nordul Romaniei si Moldova.

Cum se face mamaliguta?

Ai nevoie de: o cana de malai grisat (in jur de 200 de grame), 4 cani de apa (cam 1.000 ml) si o lingurita de sare.

Pune dovleac in mamaliga – efectul este SURPRINZATOR!

Mamaliga cu branza si ciolan afumat

Cum o faci: Atunci cand te pui sa faci mamaliguta foloseste o oala cu fund dublu pentru a transfera uniform caldura si ca mamaliga sa nu se lipeasca prea tare de fundul vasului. Din cantitatile enumerate mai sus veti obtine 3 portii de mamaliguta, deci ideale pentru a incerca cele 3 retete de mai jos.

Pune malaiul intr-o oala si adauga apoi apa rece si sarea. Amesteca bine pana se desface malaiul in apa. Lasa oala pe aragaz la foc mediu si amesteca incet pana apa incepe sa fiarba (de obicei, trebuie sa iti apara cativa bulbuci pe margine). Amestecati incontinuu pana la aceasta faza pentru a evita formarea cocoloaselor. Amestecarea dureaza, in principiu, 5-6 minute.

Atunci cand malaiul a absorbit toata apa, dati focul mai mic si apoi acoperiti oala cu o sita anrtistopire (mamaliga poate sa stropeasca si atunci cand fierbe incet). Din cand in cand, ridicati sita si mai amestecati lent.

Cand vezi ca e aproape gata, stinge focul de la aragaz si amesteca vartos in mamaliga. Mamaliguta se serveste imediat, cat e moale si calda, altfel se intareste. Daca vrei o mamaliga tare, pe care sa o servesti in cubulete sau feliute ca de prajitura, pune cartofi piure in compozitie. Poate fi taiata inclusiv cu ata.

3 retete cu mamaliguta

1. Mamaliga cu kaizer si telemea. Dupa ce ati luat mamaliguta de pe aragaz, amestecati-o cu kaizer (taie-l cat mai uniform) si pune-o la cuptor pentru 10 minute. Treci telemeaua prin razatoare si presar-o pe mamaliguta cu kaizer.

2. Tochitura de pui cu mamaliga. Ai nevoie de doua bucati mari de piept de pui (aprox. 1 kilogram), 7 linguri de ulei, o lingurita de pasta de tomate, oregano uscat, sare si piper. Taie pieptul de pui cubulete si pune apoi uleiul la incalzit.

Adauga cuburile de pui si condimenteaza-le cu sare si piper. Lasa pe foc si amesteca din cand in cand. Adauga apoi o ceasca mica de apa si lasa la inabusit la foc mediu pana la evaporarea apei (15 minute, cel mult). Adauga apoi pasta de tomate si oregano. Se serveste cu mamaliguta calda.

Truc: Daca vrei un plus de savoare, adauga un sos de ardei iute sau mai mult suc de rosii.

3. Mamaliguta cu ficatei. Ai nevoie de 500 de grame de ficatei proaspeti. Pune-i la foc mic in ulei (nu mai mult de doua linguri).

Adauga apoi 3 linguri de piure de rosii si lasa la fiert pana se face un sos dens. Adauga sare si piper la final si doi catei de usturoi zdrobiti pe care e bine sa ii scoti din mancare cand e gata. Se tine pe foc in prima faza 10 minute, iar mai apoi inca 5 (dupa adaugarea usturoiului). Pofta buna!

Sursa foto: Shutterstock

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top