Connect with us

Revistateo.ro

Stiri

10 vorbe de duh spuse de Petre Tutea

Petre Tutea a intrat in istoria Romaniei datorita capacitatii sale incredibile de radiografiere a spiritului poporului roman, fiind unul dintre putinii filozofi romani care a reusit sa ii faca pe ceilalti sa imbratiseze sau cel putin sa priveasca cu alti ochi religia crestina, in special ortodoxia.

Fost membru al Miscarii Legionare si un economist de referinta in secolul trecut, Petre Tutea a lasat mostenire pe langa exemplul luptei sale cu sistemul comunist, suferind ani de temnita din cauza Securitatii, o serie de vorbe de duh care ne ating sufletele.

CITESTE SI: 10 VORBE DE DUH DE LA SFANTUL AUGUSTIN

1. DESPRE MOARTE: „Singurii oameni care nu pot fi suspectati ca se infioara in fata mortii sunt sfintii”

2. DESPRE SUFERINTA CA ROMAN: „Eu, cultural, sunt european, dar fundamentul spiritual e de taran din Muscel. La inchisoare, grija mea a fost sa nu fac neamul romanesc de ras. Si toti din generatia mea au simtit aceasta grija. Daca ma schingiuiau ca sa marturisesc ca sunt tampit, nu ma interesa, dar daca era sa nu mai fac pe romanul, ma lasam schinguit pana la moarte. Eu nu stiu daca vom fi apreciati pentru ceea ce am facut; important e ca nu am facut-o niciodata doar declarativ, ci ca am suferit pentru un ideal. E o monstruozitate sa ajungi sa suferi pentru un ideal in mod fizic”.

3. DESPRE MESERIA DE ACTOR: „Actorii se zbat sa dea viata unui text care seamana cu o cusca”.

4. DESPRE LIBERTATE: „Fara mantuire, libertatea e de neconceput. Omul, daca nu are in substanta lui ideea nemuririi si mantuirii, nu e liber. Seamana cu berbecul, cu capra, cu oaia…”.

5. DESPRE TIMP: „Nu ma intereseaza trecutul. De fiecare data cand ma intreaba cineva cand m-am nascut, ii spun ca in unul din anii trecuti”.

6. DESPRE GENII: „In viata lui Dumnezeu, geniul este var primar cu idiotul”.

7. DESPRE ROMANI: „Mi-am dorit de multe ori sa fac o teza de doctorat cu tema: aflarea in treaba la romani”

8. DESPRE OMUL DIN FATA LUI DUMNEZEU: „Trebuie sa ne golim de prea plinul Eu, ca sa mai intre in noi un pic de Dumnezeu”.

9. DESPRE ADEVAR: „Se spune ca intelectul ii este dat omului ca sa cunoasca adevarul. Intelectul ii e dat omului, dupa parerea mea, nu ca sa cunoasca adevarul ci ca sa-l primeasca”.

10. DESPRE COMUNISTI: „Comunistul stie ca e animal, stie ca e rational si stie ca e absolut muritor. Dar in felul asta, cu toata rationalitatea lui, intre el si dihor nu e nicio deosebire”.

Sursa foto: historia.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top