Connect with us

Revistateo.ro

Traditii si obiceiuri de Pastele catolicilor. Ce fac diferit fata de ortodocsi

Stil de viata

Traditii si obiceiuri de Pastele catolic

Traditii si obiceiuri de Pastele Catolic. Uite cum sarbatoresc Invierea Domnului crestinii catolici!

Pastele este cea mai importanta sarbatoare crestina deoarece comemoreaza evenimentul care a dus la nasterea crestinismului: Invierea Fiului lui Dumnezeu a treia zi dupa ce a fost rastignit pe cruce.

Traditii si obiceiuri de Pastele catolic

1. La fel ca si ortodocsii, catolici vopsesc ouale in rosu.

Ouale rosii simbolizeaza momentul in care Maica Domnului, care a mers sa isi planga fiul crucificat, a asezat cosul cu oua langa cruce si acestea erau acoperite de sangele care picura din ranile lui Iisus Hristos.

2. Desi nu este un obicei crestin, atat catolicii cat si ortdocsii duc la sfintit oua si iepurasi de ciocolata pe langa traditionalele preparate pascale precum drobul de miel, pasca sau cozonacul ori sunca fiarta.

Tu stii de ce sarbatorim Pastile la date diferite? Fazele lunii sunt de vina!

Ce sa nu faci in Postul Pastelui

3. In anumite zone din Transilvania, baietii impodobesc brazii cu panglici colorate in Sambata Patimilor, iar seara, la lasarea intunericului, tinerii merg in curtile fetelor cu crengi de brad infasurate cu acele panglici.

4. In prima si a doua zi de Paste, fetele ii asteapta pe stropitori; stropitul sau udatul tinerelor nemaritate este un obicei catolic respectat mai ales in partile Ardealului si Ungaria, precum si in anumite zone din Slovacia.

In trecut, fetele erau udate cu apa rece ca gheata, insa, odata cu trecerea anilor, aceasta ‘scaldare’ a fost inlocuita cu parfumarea tinerelor. Acest obicei simbolizeaza beatitudinea si este privit ca o binecuvantare, este o urare de noroc in tot ce isi propun.

5. Crestin-ortodocsii au importat un obicei interesant de la nemti si maghiari, pe langa cel al vopsirii oualor in diferite culori, si anume lipirea oualor vopsite cu abtibilduri cu iepurasi, puisori sau alte elemente pascale considerate pagane de multi preoti.

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stil de viata

To Top