Connect with us

Revistateo.ro

Miercuri, 27 iulie, credinciosii sarbatoresc Sfantul mare mucenic si tamaduitor, Pantelimon.

Stil de viata

Astazi se sarbatoreste Sfantul Pantelimon. Ce nu este bine sa faci

Sfantul Pantelimon se serbeaza pentru a linisti trasnetele, arsurile si caderile de grindina.

Sfantul Pantelimon este unul dintre cei mai cunoscuti si iubiti sfinti ai Bisericii lui Hristos. Pomenit in data de 27 iulie, acest sfant este adesea numit „doctor fara de arginti”, pentru ca el n-a umblat dupa averi si s-a multumit cu ceea ce putea avea din rosturile lui si nu cerea de la nimeni sa-i plateasca pentru binefacerile facute. Sfantul Pantelimon este considerat ocrotitorul medicilor si tamaduitor al bolnavilor, el este un model de doctor, slujitor si crestin urmator lui Hristos.

Se zice ca in ziua de Sfantul Pantelimon, cerbul iese din apa si aceasta incepe sa se raceasca, frunza teiului se intoarce pe dos, semn ca vara se duce si lasa in locul ei iarna.

De Sfantul Pantelimon se impart fructe

In aceasta zi se mananca porumb si dovlecei pentru a fi mai vigurosi in timpul iernii. Potrivit credintei, astazi se impart multe fructe, pentru ca poamele sa nu fie viermanoase anul urmator.

In ziua de Sfantul Pantelimon nu se lucreaza

O alta traditie care trebuie respectata in ziua Sfantului Pantelimon se refera la interdictia de a munci. Totodata, se mai spune ca pentru a fi sanatosi , oamenii nu trebuie sa munceasca astazi. Potrivit obiceiului, cei care lucreaza de Sfantul Pantelimon risca sa se imbolnaveasca si sa aiba ghinion.

Rugaciune pentru vindecare

„Dumnezeule Atotputernice, Cela ce cu mila Ta pe toate le zidesti spre mantuirea neamului omenesc, cerceteaza-l pe robul Tau (…), pe cel ce cheama numele lui Hristos, vindeca-l de toata boala trupeasca si slobozeste-l de pacat si de ispitirile pacatoase, de orice necazuri si orice asuprire vrajmaseasca indeparteaz-o de la robul Tau. Ridica-l pe el din patul pacatului si il aseaza in Sfanta Ta Biserica – sanatos cu trupul si cu sufletul ca sa slaveasca impreuna cu toti oamenii, prin fapte bune, numele lui Hristos, ca Tie iti inaltam slava impreuna cu cel fara de inceput al Tau Fiu si cu Sfantul Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.”

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stil de viata

To Top