Connect with us

Revistateo.ro

Mulți nu au nicio bănuială că pot suferi de această infecție.

Ingrijirea dintilor

Opt din zece români au această infecție, însă mulți nu au nicio bănuială

O boală cu un debut discret și nedureros afectează tot mai mulți români. Opt din zece români suferă de parodontoza, o infectie la nivelul cavitatii bucale, cauzata de bacterii si tartru. Acesta este rezultatul unui studiu realizat de o clinică stomatologicădin Capitala. Partea proasta e ca mulți nici nu știu de acest lucru, potrivit descopera.ro.

Ce este paradontoza?

Peradontoza este adesea cunoscută sub numele de „boala gingiei” și este o condiție foarte frecventă în care gingiile și structurile parodontale mai profunde devin inflamate.

Această inflamație a gingiilor, care are de obicei forma roșeață, umflare și tendință de sângerare în timpul periajului, este răspunsul organismului la anumite bacterii care au fost lăsate să se acumuleze pe dinți.

Deși este o parte a sistemului de apărare al organismului, acest răspuns inflamator poate provoca daune grave. Dacă este lăsată necontrolată, inflamația se poate răspândi sub gingii și de-a lungul rădăcinilor dinților, provocând distrugerea ligamentului parodontal și a osului suport. Acest lucru duce în cele din urmă la slăbirea și pierderea potențială a dinților.

CITEȘTE ȘI: Trucul cel mai ieftin care ELIMINĂ TARTRUL! Fii propriul tău dentist, acasă!

Parodontita este cauzată de anumite bacterii (cunoscute sub numele de bacterii parodontale) și de inflamația locală declanșată de aceste bacterii.

Deși aceste bacterii parodontale sunt prezente în mod natural în gură, ele sunt dăunătoare atunci când condițiile sunt potrivite pentru ca acestea să crească dramatic în număr.

Acest lucru se întâmplă atunci când un strat de bacterii și reziduuri alimentare, cunoscut sub numele de placă, se acumulează și este lăsat neperturbat pe dinți, de obicei în zone greu accesibile, cum ar fi între dinți.

Bacteriile mai periculoase sunt capabile să prospere și să se multiplice, producând unele produse secundare nocive care stimulează răspunsul inflamator defensiv al organismului în gingii.

Pe măsură ce boala progresează, inflamația cronică determină distrugerea osului din maxilar și pierderea dinților. La multe persoane, acesta este un proces gradual care are loc de mai mulți ani și, dacă este detectat și tratat, poate fi oprit.

Care sunt cauzele parodontozei?

O gură sănătoasă este colonizată de peste 700 de specii diferite de bacterii, dintre care majoritatea sunt complet inofensive și trăiesc în armonie. Cu toate acestea, atunci când curățarea dinților nu este suficient de bine realizată, depozitele bacteriene se formează lângă gingii, formând o placă, iar condițiile devin potrivite pentru ca bacteriile mai periculoase să înflorească.

În toate cazurile, parodontoza este cauzată de acumularea de bacterii sub formă de plăci dentare.

CITEȘTE ȘI: Nu face asta dimineata daca vrei sa ai DINTI SANATOSI!

Dacă placa bacteriană moale nu este îndepărtată prin periere, mineralele sunt depuse în ea în timp și devine un depozit dur pe dintele numit tartru. Prezența tartrului încurajează creșterea plăcii bacteriene față de rădăcinile dintelui.

Pe măsură ce inflamația progresează mai adânc, atașarea gumei la rădăcină este întreruptă și între ele se formează un spațiu sau un buzunar parodontal. Acest buzunar este un loc ideal pentru a coloniza bacteriile dăunătoare și pentru a le multiplica, ducând astfel la avansarea bolii.

În noul lor habitat, bacteriile eliberează toxinele ca produse ale metabolismului lor, care declanșează în continuare mecanismele de apărare ale organismului.

Severitatea și viteza de progresie a parodontitei depind de echilibrul unui număr de factori: numărul și tipul de bacterii prezente, cât de puternice sunt mecanismele de apărare ale individului și prezența sau absența anumitor factori de risc.

De exemplu, cu cât sunt mai agresive bacteriile și cu cât răspunsul imun al pacientului este mai slab, cu atât mai activă va fi boala. În plus, anumiți factori de risc, cum ar fi fumatul sau diabetul, pot să slăbească mai mult apărarea organismului și să accelereze procesul bolii.

În același mod, anumite medicamente, cum ar fi agenții antihipertensivi sau vasodilatatori și imunoterapia, afectează răspunsul inflamator la placă și fac pacienții mai susceptibili la gingivită.

Cu toate acestea, este important să recunoaștem că, fără acumularea de plăci bacteriene, parodontita nu va avea loc.

Vizitați medicul stomatolog regulat și aveți grijă de sănătatea dinților!

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Ingrijirea dintilor

To Top