Connect with us

Revistateo.ro

Psihologie

Ela Crăciun: Sfaturi pentru femeile care vor să nască natural

După ce a stârnit o amplă dezbatere online, pe grupul său de Facebook, având ca temă nașterea naturală comparativ cu nașterea prin cezariană, Ela Crăciun vine acum în ajutorul viitoarelor mămici, explicându-le cum să scape de teama de a naște natural.

Totul a pornit de la concluzia pe care vedeta TV a avut-o în urma sondajului online, mai exact că foarte multe femei aleg cezariană din frica de durere, din comoditate, de teamă că anestezia nu va funcționa ori chiar de teamă că organismul nu se va recupera ușor după nașterea naturală.

“Da, e absolut firesc să ai mici temeri, să te preocupe procesul în sine și evident să vrei ca bebelușul tău să vină pe lume în cele mai bune condiții.

Ce încerc să vă spun este că nașterea nu este mai grea decât sarcina în sine și că niciuna dintre ele nu sunt ca o plimbare în parc. Sunt provocări pe care majoritatea le ducem la bun sfârșit fără probleme notabile.

Nu e ca și cum aduceți pe lume o ființă în fiecare zi. Iar sarcina este un proces greu care vă va transforma ca nimic altceva pe lume. Nu mai confundați teama de naștere cu frica de durere! Aici vorbim de un amalgam absolut nebun de emoții, informație, hormoni, transformări imposibil de controlat.

Nu uitați că cezariana este o intervenție ce trebuie recomandată ca plasă de siguranță, pentru a preveni un pericol. Nu evitați să mergeți la specialiști, poate chiar la psihologi care să vă ajute cu trauma în sine și care să vă ofere oportunitatea de a vedea lucrurile puțin mai clar.

Sarcina nu înseamnă doar naștere. Nu este numai un proces greu, plin de transformări și dureri care se încheie după aproximativ 9 luni. Ci este modalitatea prin care aduci pe lume un copil. Copilul tău.

În tot acest timp și el muncește cu tine, alături de tine, și el se pregătește și se face mai puternic, mai bun. Și el adună informații, ca și tine. Nu ești singură. Niciodată nu vei mai fi. Cineva te înțelege mai bine ca oricare altul.

Ce poți face pentru a scăpa de teama de naștere?

Identifică sursa temerilor

Din momentul în care realizezi care e cauza temerilor, vei ști cum să tai răul de la rădăcină. E important să îți dai seama cum a apărut această teamă în mintea ta, cum te face să te simți, dacă are legătură cu o experiență din trecut sau ți-a fost indusă de cineva.

Dacă simți că temerile se transformă în anxietate, ai putea să vorbești cu un psiholog, care te-ar putea ajuta să îți învingi teama, așa cum am spus mai sus.

Informează-te cât mai mult

Citește cât mai multe lucruri despre momentul nașterii pentru a simți în fiecare moment că ai situația sub control. De exemplu, tehnicile de respirație din timpul nașterii sunt foarte importante și te ajută să rămâi relaxată și concentrată. Inspiră cât mai adânc în timp ce îți ții palmele sub buric și îl simți pe bebe. Pregătește-te încă din timpul sarcinii pentru a-ți perfecționa tehnica.

Fă mișcare

Fie că facem câteva exerciții simple, mergem pe jos sau înotăm, mișcarea ajută sângele să circule și ajută la diminuarea durerilor cauzate de creșterea burticii, întărește picioarele și face travaliul să fie mai ușor.

Scapă de rușine

În timpul nașterii e foarte important să îți verbalizezi durerea. În felul acesta, sunetele pe care le scoți eliberează durerea și te ajută să scapi de stres și tensiune. Cu cât ești mai relaxată și mai sigură pe tine, cu atât nașterea va fi mai ușoară.

Ai încredere în intuiția ta

Așa cum am tot spus, nașterea este un proces natural. Femei din toată lumea dau viață de mii de ani, așa că e bine să ai încredere în intuiția ta de mamă și în instinctele materne. Vei vedea că în momentul nașterii, când vei fi pusă în fața faptului împlinit, vei ști exact ce să faci.

Este foarte adevărat că ne putem pregăti fizic pentru a face momentul nașterii mai ușor, dar la fel de important este să ne pregătim psihic și să avem încredere în organismul nostru, care e „programat” pentru acest proces natural.

Ce poți face rău, într-adevăr, este să fii nepregătit. În opinia mea femeile, mai ales româncele, trebuie să fie mai informate. Trebuie să înțeleagă că pot face asta, cu sau fără intervenții notabile din partea medicilor.

Nu sunteți singure și nici nu veți fi nevoite să treceți prin asta singure. Nu degeaba țări cu sisteme de sănătate mult superioare nouă încurajează nașterile la domiciliu. Liniștea interioară e de cele mai multe ori cel mai bun medic”, a scris vedeta pe blogul său, elacraciun.ro.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Psihologie

To Top