Connect with us

Revistateo.ro

Duminica. Ce NU ai voie sa faci in aceasta zi. De ce este zi libera

Stil de viata

Duminica. Ce NU ai voie sa faci in aceasta zi. De ce este zi libera

Duminica este ziua in care toata lumea ar trebui sa-si petreaca timpul alaturi de familie sau odihnindu-se. Sunt multi care se intreaba de ce Duminica a fost aleasa ca zi libera si de ce este aceasta zi declarata ziua odihnei.

Raspunsul la intrebarile legate de modul in care ne este recomandat sa ne petrecem ziua de duminica, se afla in cartile vechi ale crestinismului.

In popor se spune ca duminica a fost lasata de la Dumnezeu pentru odihna, iar istoria confirma ceea ce bunicii nostri ne spuneau odata.

Mai precis in Sfanta Scriptura, scrie asa: „Sase zile sa lucrati, iar ziua a saptea este ziua odihnei, adunare sfanta a Domnului: nici o munca sa nu faceti; aceasta este odihna Domnului in toate locuinţele voastre.” (Levitic 23, 3).

Ce nu ai voie sa faci Duminica

Sfanta scriptura nu descrie clar daca ai voie sa speli, sa calci, sau sa faci treburile casei duminica, insa dupa cum puteti citi clar mai sus sunt „interzise” orice fel de munci, conform vointei Domnului.

Pe orice preot din Biserica Ortodoxa sau Catolica ai intreba, acesta iti va spune raspicat ca duminica nu se spala, matura, calca sau intreprind orice alte treburi casnice.

Duminica este in traditie ziua in care nu se spala sau fac treburi casnice, in majoritatea duminicilor sunt sarbatoriti si multi Sfinti mari ai religiei.

De ce considera unii ca duminica este prima zi a saptamanii

O parte din oameni, in special cei care fac parte din cultul religios „Adventistilor de ziua a saptea”, considera ca duminica este prima zi a saptamani si adopta sambata ca zi de odihna. In popor li se mai spune si „sambatari”.

Traditii si obiceiuri duminica

Duminica este ziua dedicata familiei, acum sute de ani a nascut o traditie care inca se mai poarta si in ziua de azi, duminica persoanele mai tinere din familie se aduna la cei varsnici si iau masa impreuna.

Celebra „duminica in familie” este tinuta cu strictete si astazi in multe din satele si orasele din Romania.

Tot duminica este ziua in care credinciosii trebuie sa mearga la biserica si se pot ruga pentru cei bolnavi.

Multe popoare denumesc duminica si ca ziua vizitei, pentru ca in aceasta zi libera obisnuim sa ne vizitam familia si prietenii.

Insemnatatea zilei de duminica

-ziua intai a saptamani – cand a inceput creearea lmii:”Sa se faca lumina!”(ziua soarelui)
-ziua cand s-a nascut Hristos
-ziua cand s-a botezat Hristos
-ziua cand Hristos a inviat din morti
-ziua cand a trimis Duhul Sfant peste apostoli
-ziua cand apostoli faceau Sf Liturghie
-ziua cand s-a descoperit apocalipsa Sf Ioan Evanghelistul(Am fost in duh in zi de duminica)(1,10) (in unele editii apare duminica, iar in altele ziua Domnului)

Duminica zi libera oficial

Fie ca suntem credinciosi sau nu, duminica este zi libera si in mod oficial.

Romania a ales duminica ca zi declarata odihnei si zi libera inca din anul 1925.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stil de viata

To Top