Connect with us

Revistateo.ro

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe. Ce să nu faci în această zi

Credinta

Ce să nu faci de Sfântul Gheorghe. Tradiții și obiceiuri la mare sărbătoare

Sfântul Gheorghe pică an de an pe 23 aprilie. Este una dintre cele mai importante sărbători trecute în calendarul creștin-ortodox. Află ce să nu faci de Sfântul Gheorghe!

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe. Ce să nu faci

Sfântul Gheorghe este patronul, sfântul ocrotitor al mai multor țări: Etiopia, Georgia, Anglia, Grecia, Lituania, Palestina, Portugalia, Rusia, Serbia, Malta și Republica Moldova. Conform legendei, acest mare mucenic a ucis un balaur cu sabia sa fermecată pentru a salva o fecioară. Multe icoane îl prezintă cu sulița în mână biruind Balaurul.

Obiceiurile legate de această zi:

1. Fiind și o sărbătoare a ciobanilor, încă din ajunul sărbătorii (22 aprilie) au loc o serie de ritualuri pentru a marca începutul anului pastoral.

2. Pe 23 aprilie se aleg ciobanii și se pregătesc oile pentru muls. Tot azi se prepară, conform tradiției, primul caș.

3. Pentru asigurarea belșugului de lapte, în unele zone se leagă o cunună de ramuri verzi la primuls muls al vacilor și al oilor pentru ca animalele să fie ferite de spiritele malefice ori de lighioanele din natură.

4. În unele sate se unge ugerul vacii cu usturoi pentru ca acestea să nu se îmbolnăvească niciodată.

5. Ca să fie vioi și sănătoși tot anul, oamenii trebuie să stea treji toată noaptea dinaintea sărbătorii.

6. Una dintre tradițiile cele mai cunoscute este bătaia cu urzici. Deja crescute pe marginea drumului și în ogrăzi, urzicile trebuie culese și folosite într-o bătaie simbolică. Această datină atrage sănătatea și înțelegerea între semeni.

7. De Sfântul Gheorghe, casele și cocioabele se împodobesc cu ramuri de pomi fructiferi înfloriți pentru a fi ferite de incendii, inundații ori alte catastrofe naturale.

Ce să nu faci de Sfântul Gheorghe

1. În primul rând, în această zi nu se doarme. Cei care ațipesc fie și câteva minute, vor fi leneși și lipsiți de belșug tot anul.

2. Nu ai voie să calci peste buruieni fără să le culegi. Se spune că plantele culese în această zi au efecte vindecătoare tot anul.

3. Nu e bine să stai în casă dacă plouă în această zi. Cel udat de ploaie va fi un norocos.

4. Nu uita să stropești cu puțină apă fetele nemăritate. Fetele udate cu ulciorul își vor visa ursitul în noaptea de 23 spre 24 aprilie.

5. Nu ai voie să bârfești, să te cerți, să speli haine sau să muncești în această zi, care anul acesta coincide cu Paștele Blajinilor (zi în care sunt pomeniți morții).

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Credinta

To Top