Connect with us

Revistateo.ro

Ce să nu faci de Paștele Blajinilor: ce îți pot face morții dacă îi vorbești de rău în lunea de după Duminica Tomii. Se spune că....

Stil de viata

Ce să nu faci de Paștele Blajinilor

La o săptămână după sărbătoarea Învierii Domnului, românii îi pomenesc pe morți. Vezi ce să nu faci de Paștele Blajinilor.

Paștele Blajinilor este o sărbătoare care are loc lunea de după Duminica Tomii, iar anul acesta cade pe 16 aprilie. Legenda spune că blajinii erau cei dintâi oameni de pe pământ. Aceștia conviețuiau cu femeile lor numai 30 de zile, având relații care aveau ca principală lege procreația. În această zi sunt pomeniți cei plecați pe lumea cealaltă: se fac pomeni și se țin slujbe speciale în biserici.

Ce să nu faci de Paștele Blajinilor

1. Cu toate că este cunoscută și ca sărbătoare a morților, nu se pomenesc doar cei aflați în neființă. În lunea Blajinilor sunt amintiți cei uitați, cei neștiuti și Albii. Preotul citește pomelnicele în biserică, după oficierea slujbei. Se pot întocmi și pomelnice personalizate: preotul se roagă în tăcere pentru cei aflați pe listă binecuvântându-i.

2. Credincioșii nu trebuie să uite de copiii nebotezați sau avortați. Aceștia cer iertare în fața lui Dumnezeu pentru păcatele mamelor care recurg la chiuretaj.

De ce nu ti se indeplineste rugaciunea

3. De Paștele Blajinilor nu ai voie să coci sau să speli haine. Nici să bați covoare nu este acceptat, pentru că zgomotul făcut îi poate speria pe blajinii care se întorc în această zi specială de pe lumea cealaltă pentru a se ruga și a ține post pentru cei vii. Se spune că spiritele blajinilor intră în biserică la Sfânta Liturghie.

4. Nu uita să împarți ouă roșii celor necăjiți, mai ales dacă sunt copii. Se dau și bănuți de argint în anumite zone ale țării. De asemenea, tot de Paștele Blajinilor este bine să faci pomană dacă ai avut un deces recent în familie.

5. Nu ai voie să îi vorbești de rău pe cei care s-au dus dintre noi, chiar dacă nu ai avut înțelegere cu aceștia. Se spune că morții care sunt bârfiți de Paștele Blajinilor pot face necazuri în casele oamenilor. La țară se crede că blajinii pot da foc grajdurilor sau pot omorî animalele aflate în camp, însetându-le chiar și dacă beau apă.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stil de viata

To Top