Connect with us

Revistateo.ro

Credinta

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Tradiții și obiceiuri. Ce e bine să faci în Ajun

Pe 8 noiembrie, creștinii îi prăznuiesc pe doi dintre cei mai cunoscuți sfinți din calendarul ortodox, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil.

Cei doi sunt cunoscuți drepr conducătorii cetelor de îngeri, precum și păzitorii oamenilor de la naștere și până în ultima zi a lor. Tot acești arhangheli sunt și aceia care călăuzesc sufletele oamenilor spre Rai.

Despre Arhanghelul Gavriil aflăm în Biblie că a fost trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria pentru a-i da vestea cea mare a întrupării lui Iisus. De asemenea, tot el le-a dat vestea cea mari și drepților Ioachim și Ana despre zămislirea Maicii Domnului.

De cealaltă parte, despre Arhanghelul Mihail se spune că poartă cheile Raiului și îi veghează pe cei bolnavi. Celor care le este sortit să plece dintre noi le veghează la cap, iar celor care le este hărăzit să mai trăiască li se așază la picioare.

Tot Arhanghelul Mihail stă alături de Sfântul Ilie, atunci când tună și trăznește ori orânduiește singur grindina, cu un tun.

În trecut, în Bucovina, Arhanghelii erau sărbătoriţi pentru că „ei sunt ei sunt păzitorii oamenilor de la naştere şi până la plecarea dintre noi, rugându-se lui Dumnezeu pentru sănătatea acestora”.

Despre cei doi arhangheli se spune că asistă la judecata de apoi și că sunt patroni ai casei și ard păcatele pe care oamenii le fac.

Obiceiurile legate de ziua prăznuirii lor sunt extrem de multe, în întreaga țară. În zonele muntoase, arhanghelii sunt celebrați ca patroni ai oilor. Pe data de 8 noiembrie, stăpânii animalelor făceau o turtă din făină de porumb și se arunca în locul în care stăteau oile.

Dacă această turtă cădea cu fața în sus era un semn de mare bucurie, însemnând că toate oile vor avea miei până la primăvară. Dacă turta cădea cu fața în jos, era semn de mare ghinion.

Ce se întâmplă cu cei care lucrează pe 8 noiembrie

De Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil se aprind lumânări atât pentru oamenii în viață, cât și pentru cei plecați dintre noi fără lumânare sau dispăruți.

Se face pomenire pentru toți cei plecați dintre noi. Se spune că cel care lucrează în această zi, de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, se va chinui în ultimele clipe ale vieții sale, până la ieşirea sufletului.

Pe 8 noiembrie, de asemena,e se spune că este „Vara Arhanghelilor”, iar în credința populară se spune că mai sunt între două și patru zile până la Crăciun în care va fi foarte cald.

De Sfinții Arhangheli, se dă de pomană pentru cei plecați dintre noi, fie pe 8 noiembrie, fie în Ajun.

Nu se spală și nici nu se face curat de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Credinta

To Top