Connect with us

Revistateo.ro

Credinta

Sfântul Dumitru, tradiții și obiceiuri. Ce să faci în Ajun, ca să ai noroc tot anul

În fiecare an, pe data de 26 octombrie, creștinii îl prăznuiesc pe unul dintre cei mai importanți sfinți din calendar, Sfântul Dumitru.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, cinstit de creștini în 26 octombrie, a trăit în timpul împăraților Dioclețian (284-305) și Maximian (286-305). Fiu al prefectului din Tesalonic, el a fost numit, datorită calităților sale, guvernator al Tesalonicului (după perderea tatălui sau).

De acest sfânt sunt legate multe obiceiuri care se întind pe parcursul întregii zile. Este cea mai importantă sărbătoare a toamnei, iar creștinii au grijă să respecte toate datinile strămoșești. Iată ce trebuie să faci în această zi ca să ai parte de belșug, sănătate și noroc în toate.

Sărbătoarea Sfântului Dumitru reprezintă începutul iernii și astăzi sunt coborâte oile de la munte. În fiecare an, această sărbătoare este întâmpinată cu hramuri, cu pomeni cu colaci și cu focuri vii pe dealuri.

Citește și: Rugăciunea către Sfântul Anton de Padova, pentru dezlegarea cununiilor10.10.2018

Se spune că de Sfântul Dumitru toate frunzele cad și este semn că iarna este pregătită să își intre în drepturi.

„Focul lui Sâmedru”, așa cum i se mai spune Sfântului Dumitru, îi protejează pe oameni de tot ce e rău. Tinerii și nu numai sar peste foc pentru a fi sănătoși, pentru a se căsători și pentru a avea liniște și împlinire în familie.

În trecut, oamenii se întâlneau și stăteau la lumina focurilor până în zori de zi, încă din ajun, povesteau și petreceau. Focul era menit să alunge fiarele, având însă și puteri roditoare.

Ce trebuie să facă astăzi ciobanii, dar și stăpânii oilor

Femeile în vârstă obișnuiesc să împartă în această zi covrigi, nuci, mere, pâine, struguri, precum și prune uscate celor care sar peste foc. De asemenea, pentru cei care nu mai sunt printre noi, se împart colivă și colaci în formă de cruce.

În anumite zone ale țării, oamenii îl cinstesc pe Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de mir, ca fiind cel ce a dat oamenilor vinul, folosit la Sfânta Împărtășanie.

Astăzi este ziua în care se terminau învoielile încheiate între stăpânii oilor și ciobani la Sfântul Gheorghe, de unde a apărut și vorba „La Sân George se încaieră câinii, iar la Sânmedru se sfădesc stăpânii.

Tot în această zi, coama cailor până la trei ani este tunsă, pentru a avea un păr frumos, iar cei care au stâne le strică și aduc oile la șes.

Oamenii află în această zi și cât de grea va fi iarna următoare sau nu. Dacă dimineața se va trezi întâi o oaie albă și va pleca înspre sud, iarna va fi grea. Dacă se va trezi o oaie neagră și va pleca spre nord, iarna va fi ușoară.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Credinta

To Top