Connect with us

Revistateo.ro

Divers

Masacrul de la Fântâna Albă nu poate fi uitat niciodată

În luna aprilie, de-a lungul timpului, au avut loc evenimente sângeroase. Între 200 și 2.000 de români din Bucovina de Nord au fost uciși de trupele sovietice pe 1 aprilie 1941.

Masacrul de la Fântâna Albă, un episod trist din istoria României

Mulți dintre cei uciși au fost bebeluși. Masacrul de la Fântâna Albă, așa cum este recunoscut de către istorici, provoacă și azi amintiri dureroase.

13.000 de oameni au fost săltați din casele lor și duși în Siberia și Kazahstan și puțini dintre ei au supraviețuit.

Despre acest masacru nu s-a vorbit deloc timp de zeci de ani. Abia în 1990 era voie să se vorbească despre acest eveniment nefericit.

În 1940, România intra sub tutela URSS, teritoriu în care viețuiau peste 3 milioane de români. Oamenii au încercat să treacă granița în țară, însă doar 7.000 au reușit să traverseze granița Ucrainei cu România.

La începutul lui 1941, Comisariatul Poporului pentru Afaceri Interne lansează zvonul că sovieticii permit trecerea graniței în România. Era o capcană. Atunci, pe 1 aprilie 2018, în Postul Paștelui, care în acel an a căzut pe 20, mii de români din mai multe sate au fost măcelăriți.

Aceștia au murit în locul cunoscut drept Fântâna Albă. Au fost uciși cu focuri de mitraliere de către soldații sovietici.

CITEȘTE ȘI: Contribuții Pilonul II de pensii. Decizia luată de Lia Olguța Vasilescu

Dar asta nu a fost tot. Umilințele și tortura au continuat. Mulți români au fost batjocoriți de Armata Roșie. Au fost legați de picioarele cailor și trași după ei când erau lăsați în afara grajdurilor.

Aceasta era una dintre pedepse. Nu mai spunem de zilele și nopțile geroase pe care românii le-au petrecut în Siberia aproape despuiați pentru că nu făceau față dorințelor Armatei Roșii.

Oficial se știe doar de moartea a 44 de persoane, însă numărul lor este mult mai mare. Un alt episod de represalii a avut loc în noaptea dintre 12 spre 13 iunie 1941, când românii au fost trimiși în friguroasa Siberie.

Există un moment în memoria celor decedați la Hilboca, Bucovina de Nord, Ucraina zilelor noastre.

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Divers

To Top