Connect with us

Revistateo.ro

Actualitate

Câți bani poți împrumuta de la bancă dacă ai salariul minim pe economie de la 1 noiembrie. Suma maximă acordată de BT, BCR, BRD, ING sau Raifeissen

În România există mai multe bănci care oferă clienților credite, chiar dacă au salariul minim pe economie. Singura restricție este gradul de îndatorare.

Gradul de îndatorare este unul dintre cele mai importante criterii pe care banca îi ia în considerare pentru a-ți acorda un împrumut. El reprezintă, practic, valoarea maximă a ratei bancare, raportată la venitul disponibil.

Pentru a-ți calcula gradul de îndatorare, poți face următorul calcul: suma tuturor ratelor (credite, leasing, procente din limita la cardul de credit, etc.) împărțit la venitul net al familiei (din care se scade pensia alimentară, dacă este cazul), după plata contribuțiilor și a impozitelor.

Rezultatul se înmulțește cu 100. Numărul obținut se exprimă procentual și reprezintă cât la sută din veniturile lunare este blocat pentru datorii.

Acest criteriu foarte important, diferă de la o bancă la alta, pe baza propriilor analize de risc. Dacă îți dorești să accesezi un credit ipotecar, gradul de îndatorare este între 30 și 40% din veniturile tale totale.

De exemplu, Banca Transilvania este una dintre puținele bănci de la noi care oferă credite românilor cu salariu minim pe economie, ba chiar acceptă și rău platnici. Creditul de nevoi personale de la îți oferă acces la sume de bani până la maximum 100.000 lei, pe o perioadă limită de 5 ani.

Pentru a accesa un credit la BT va trebui, totuși, să ai contract de muncă pe perioadă nedeterminată și minimum 3 luni vechime la jobul prezent.

Pe lista băncilor care dau credite românilor cu venituri minime se mai află ING (credit cuprins între 2.000 și 90.000 lei, pe o perioadă de până la 1-5 ani), Raiffeisen (poți împrumuta între 500 și 20.000 de Euro (echivalentul în lei), pe o perioadă de maximum 5 ani) și BRD (posibilitatea de a accesa o sumă de până la 130.000 lei pe maximum 5 ani).

Salariul minim din construcții, domeniul alimentar și agricultură crește, de la 1 noiembrie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că a convenit, împreună cu patronatele şi sindicatele, în Consiliul Naţional Tripartit, noile valori ale salariilor minime în construcţii, agricultură şi industria alimentară.

„Salariul minim pentru constructori și agricultori crește la 4.582 de lei respectiv 3.436 de lei brut.

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a participat astăzi alături de premierul Marcel Ciolacu la ședința Consiliului Național Tripartit.

Consiliul – din care fac parte și confederațiile sindicale și patronatele, a avizat în ședința de astăzi creșterea salariului minim în construcții și în agricultură la 4.582 de lei brut, respectiv 3.436 de lei.

Salariul minim diferențiat pentru agricultori și constructori va fi majorat de la 1 noiembrie 2023. Este o măsură menită să protejeze puterea de cumpărare a celor care lucrează în aceste sectoare”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

Amintim că de la 1 octombrie 2023 salariul minim brut pe economie a crescut la 3.300 de lei, respectiv 2.079 de lei net”, a anunțat Ministerul Muncii într-o postare pe Facebook.

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Actualitate

To Top