Fenomene meteo extreme în România. Tornadă la Timișoara, furtună de nisip în Craiova

Fenomene meteo extreme se petrec în România și încă nici nu a început vara calendaristic. Recent, craiovenii au asistat la o furtună de nisip care a măturat orașul.

O furtună de nisip a fost surprinsă în Craiova de către cetățeni. Imaginile au fost postate imediat pe rețelele online, printre care și Youtube.

Recent, oamenii din Timișoara au surprins o tornadă în plin proces de formare, iar în Dolj a fost surprinsă o furtună cu gheață.

Vremea va fi caldă până la sfârșitul lunii mai, cu temperaturi care vor depăși 30 de grade, anunță meteorologii. Cu toate acestea, nu sunt exclus furtunile trecătoare, care pot aduce cantități de apă mari și căderi de grindină.

„În ţară, începutul de săptămână debutează cu valori de temperatură mai ridicate decât cele climatologice specifice perioadei acestea urmând a caracteriza o vreme mai caldă decât în mod normal în cea mai mare parte a ţării.

Ca şi aspect, vremea va fi una în general frumoasă până spre orele după amiezii când temporar înnorările se vor accentua şi local se vor semnala averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului în regiunile vestice şi sud-vestice, în Carpaţii Occidentali şi Meridionali, precum şi în zonele submontane aferente acestor masive.

Ploile vor avea şi caracter torenţial astfel că în intervale scurte de timp pe spaţii mici se vor acumula cantităţi de apă mai importante şi vor fi posibile căderi de grindină”, a declarat, pentru MEDIAFAX, meteorologul se serviciu din cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Pe parcursul ultimei săptămâni din luna mai, temperaturile vor intra în creștere treptată, urmând ca termometrele să indice 32 de grade în ultima zi din lună.

CITESTE SI: Ce se întâmplă cu scoarța planetei noastre. E de vină încălzirea globală?

A fost tornadă la Constanța – FOTO

„Temperaturile maxime, luni, se vor încadra între 22 şi 30 de grade,. Cele minime se vor situa în general între 7 şi 17 grade.

Vor fi mai coborâte în depresiunile din estul Transilvaniei. În zilele imediat următoare, marţi, miercuri şi joi, vremea este în general stabilă.

Fenomene extreme> Ploi puternice de vară

În continuare mult mai caldă decât în mod normal pentru această perioadă din an. Cerul va fi variabil şi doar pe arii restrânse se vor semnala manifestări specifice instabilităţii atmosferice. Vor fi averse însoţite de descărcări electrice, scurte intensificări ale vântului, Posibile căderi de grindină, marţi în zona Carpaţilor Meridionali.

Miercuri, aceste fenomene se vor manifesta cu precădere în zonele deluroase şi montane, precum şi în regiunile sudice. Joi acestea să-şi facă apariţia în zonele deluroase şi montane. Din punct de vedere al valorilor termice, de marţi şi până miercuri nu vor fi variaţii notabile de la o zi la alta.

Marţi, la amiază, se vor înregistra temperaturi cuprinse între 23 şi 30 de grade, miercuri între 22 şi 31 grade, iar joi între 25 şi 32 de grade”, anunţă ANM.

După aceste zile calde, ne așteaptă o zi de vineri, 1 iunie, în care temperaturile vor mai scădea, iar instabilitatea atmosferică se va manifesta pe arii mai extinse, aducând ploi și furtuni.

0