Salariile cadrelor didactice cresc, începând cu luna decembrie 2018

Vești extrem de bune pentru cadrele didactice, începând cu luna decembrie 2018. Cresc salariile în învățământ, creșterea reprezentând un spor de suprasolicitare de 10%, respectiv un spor pentru condiții vătămătoare, al cărui cuantum nu a fost stabilit.

Conform ministrul Educației Ecaterina Andronescu, citată de www.digi24.ro, sporul de suprasolicitare se acordă începând cu data de 1 decembrie 2018, în timp ce sporul pentru condiții vătămătoare se va acorda de la 1 ianuarie 2019.

Citește și: Soarta salariilor românilor. Ministrul Muncii are o veste proastă

Ca urmare a acestor măriri, salariul unui învăţător debutant va depăşi 3500 de lei pe lună, de la aproape 3200 de lei în prezent. Un profesor cu peste 40 de ani vechime va ajunge să câştige 6500 de lei lunar.

Fostul ministru al Educației Valentin Popa declara, la deschiderea anului școlar 2018-2019, că în 2018, profesorii au avut parte de schimbări financiare semnificative, comparativ cu anul 2017: “Salariile au crescut în medie cu 25% și vor urma și alte creșteri salariale, pentru că la 1 decembrie va apărea și un spor de suprasolicitare, pentru cadrele didactice de predare, de 10%.

În anul 2019 se va acordă și un sfert din ecartul între salariile prezente și cele aferente anului 2022. Practic, în anul 2022, va exista o creștere în medie în sistemul preuniversitar de aproximativ 90% comparativ cu salariile din 2016. E o creștere semnificativă și e un pas important către valorizarea resursei umane”, preciza fostul ministru al Educației, conform www.a1.ro.

Ecaterina Andronescu vrea introducerea unui Bacalaureat profesional

Pe data de 16 noiembrie, Președintele Klaus Iohannis a acceptat propunerea PSD de numire a Ecaterinei Andronescu în funcția de ministru al Educației. Imediat după numire, aceasta a vorbit despre posibilitatea introducerii unui Bacalaureat profesional.

„Eu cred că viitoarea Lege a învăţământului trebuie să genereze o viziune de evoluţie a sistemului de învăţământ. Ce vrem noi de la cei şcoliţi? Vrem să le dezvoltăm personalitatea? Da, atunci trebuie să ne uităm în programele şcolare în aşa fel încât acest lucru să se întâmple.

De ce pun accent pe acest lucru? Pentru că niciunul dintre cei şcoliţi acum nu crede că o să aibă în perioada activă a vieţii fiecăruia dintre ei un singur job şi atunci trebuie ca această personalitate să se poată adapta la schimbările din viaţă, să nu le ia ca pe nişte şocuri, cărora pot să le facă faţă”, a susţinut Andronescu, care a participat la o dezbatere privind învăţământul universitar dual.

foto: hepta.ro.

1

1 comentariu

  1. Cretu livia , 29 decembrie 2018 la 2018-12-29T00:47:16+03:00

    Prostii! Un invatstor debutant nu are 35 mil.de lei, ci unul cu peste 35 de sni vrchime ajunge la aceasta suma.