Indiferent de natura problemelor tale în carieră, oricât de complicat poate părea inițial, dacă decizi să te schimbi și să rezolvi situația, viața ta poate deveni mai ușoară. Principala cauză a problemelor este surmenajul. Dacă acesta apare și nu vei face o pauză pentru a-ți încărca bateriile, vei claca. Asta poate crea și probleme de sănătate și cu siguranță nu duce la succes în carieră.

A te odihni nu înseamnă neapărat inactivitate completă sau renunțarea la job. Chiar dacă există și alternative mai avantajoase din punct de vedere financiar, cum este munca la un studio de top din București, trebuie să ai grijă să nu cazi din lac în puț. Este vorba de a face o schimbare importantă în viață și nu întotdeauna este indicat să te apuci de alt tip de activitate. Dacă îți dorești o carieră de succes trebuie să faci performanță în acel domeniu și să cauți mereu să nu te surmenezi. 

Munca la un studio de acest gen nu este grea și îți aduce mulți bani, însă nu îți va oferi satisfacția pe care o vei obține când profesezi în domeniul pentru care ai studiat 5 ani de facultate. Gândește-te bine înainte de a face o schimbare și alungă gândurile negative care îți vin în minte. Asta nu înseamnă nici să muncești peste puterile tale. Este important să ai și timp liber, să faci pauze, pentru că dacă vrei, vei găsi timp și pentru muncă și pentru relaxare. 

Încearcă să te concentrezi la ceea ce faci în momentul prezent. De pildă, dacă ești la serviciu nu te mai gândi la problemele de acasă. Deconectează-te de la alte lucruri care îți distrag atenția și fă în așa fel încât să rezolvi prioritățile de la job. În acest fel vei fi mai productiv și vei obține mai multe rezultate. Așa trebuie să faci și când ești în timpul liber, să te gândești doar la plimbarea ta sau la altă activitate de relaxare pe care o realizezi în acel moment. 

Cum te poate afecta surmenajul? 

Oboseala, stresul, surmenajul ajung la un moment dat să se reverse asupra ta și vei constata că nu mai dai randament în nicio activitate. La acestea se adaugă și grijile, anxietatea, conflictele care apar inopinat și care te pot stresa și mai mult. Toate îți vor afecta sănătatea și în plus, îți pot provoca probleme coronariene. 

Studiile cercetătorilor arată că oamenii care muncesc mai mult de 55 de ore pe săptămână au un risc de a dezvolta fibrilație atrială – bătăi cardiace neregulate sau contracții haotice ale atriilor; acestea pot cauza stagnarea sângelui în atrii și formarea cheagurilor de sânge, ceea ce crește riscul de blocaj al fluxului sangvin. Prea multe ore de muncă la birou afectează negativ organismul, astfel poate să crească riscul de accident vascular cerebral.  

În momentul când apare senzația de surmenaj simți că ești epuizat, foarte obosit, lipsit de energie, ai crize de anxietate și nu mai dai randament în activitate. Toate aceste simptome duc la depresie – asta este părerea specialiștilor în domeniul medical. Oamenii surmenați au stări de depresie, se simt fără valoare, nu mai au chef de nimic, sunt triști, nu au poftă de mâncare.  

Mare atenție la această problemă care afectează mulți oameni în ziua de astăzi. Surmenajul poate da obișnuință și efecte secundare. Oamenii au tendința de a lua medicamente, de a consuma prea multă cafea. Acestea creează dependență și în doze mari au efecte negative, cum ar fi: scăderea memoriei, a capacității de concentrare, apariția unor stări de disconfort fizic. 

Când simți că ești surmenat, mai bine dormi cel puțin o jumătate de oră, pentru a avea din nou energie. Nu merită să-ți strici sănătatea, când este atât de simplu să te odihnești un pic. În viață trebuie să adopți un comportament care îți aduce beneficii și nu deservicii. Prin urmare, elimină stresul de acest fel, mai ales când reacțiile organismului arată clar starea de oboseală accentuată și nevoia de odihnă. 

Stresul poate duce la apariția unor semnale ce indică declanșarea unor probleme de sănătate dacă organismul nu are parte de odihnă și relaxare. De exemplu, pot să apară: dureri de spate, dureri de cap, alergii, senzație de mâncărime pe piele, crampe musculare, balonare, uscăciunea gâtului, palpitații și altele. 

Indicat ar fi să renunți și la fumat, mai ales că există un truc care te ajută să faci asta în 14 zile. Fumatul produce oboseală, miros neplăcut în cavitatea bucală, aspect tern al tenului, îngălbenirea dinților, tristețe, nervozitate, insomnie și numeroase probleme de sănătate. 

Publicat de Adrian Vrauko

Adrian Vrauko - publisher si cofondator al Revistei Teo Trandafir

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.