Cu siguranta ai facut asta si tu. Iata de ce nu este deloc indicat sa pisezi medicamentele.

Cand vine vorba de pilulele din farmacie auzim tot felul de ipoteze. Pe langa faptul ca multi iau pastile fara a avea vreo reteta ori acordul medicului, unii spun ca atunci cand pisezi medicamentele efectul acestora este unul mai rapid.

Specialistii vin sa contrazica aceasta credinta populara si spun ca in momentul in care modifici forma medicamentului risti ca acesta sa devina ineficient. In plus, atunci cand pisezi medicamentele acestea isi pot pierde din cantitatea initiala de substante active, reducandu-se astfel doza necesara tratarii unor afectiuni.

Mai mult decat atat, in momentul in care pisezi medicamentele le expui si mai mult la lumina si aer, iar asta face ca anumite principii active sa isi piarda din eficienta.

Se pare ca nici dizolvarea pastilelor in lapte sau iaurt (o alta practica folosita de multi) nu este indicata, caci calciul este susceptibil de a degrada principiile active ale medicamentului.

CITESTE SI: Uite ce păţeşti dacă iei două pastile de PARACETAMOL

CITESTE SI: Un condiment banal, pe nume TURMERIC, e mai puternic decat multe pastile. Stiinta o confirma!

In principiu orice medicament vine insotit si de anumite reguli de administrare, pe care toti trebuie sa le respecte intocmai. De exemplu pilulele gastro-rezistente sunt facute special pentru a traversa stomacul fara sa fie afectate de acidul gastric, astfel ca substantele active din acestea sa se elibereze abia la nivelul intestinului.

Astfel, atunci cand le sfarami nu faci altceva decat sa distrugi pelicula protectoare, raspunzatoare de tratamentul eficient al unor boli.

Alte medicamente care isi pierd eficienta sunt cele cu eliberare prelungita, special concepute pentru a nu fi absorbite imediat de catre organism. In caz ca aceste pilule sunt pisate durerile vor izbucni iarasi iar pacientul va fi tentat sa mai ia inca una, riscand astfel sa faca supradozaj.

Sursa foto Shutterstock

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.