EVALAUREA NAȚIONALĂ 2020

Petiție pentru crearea unui statut reglementat al cetățeniei europene, lansată la Alba Iulia

O petiție pentru crearea unui statut reglementat al cetățeniei europene pentru toți cetățenii statelor membre a fost lansată de PES Activists România, sâmbătă, la Alba Iulia. Semnăturile strânse vor fi depuse la Parlamentul European.

Potrivit președintelui PES Activists România, Victor Negrescu, cetățenia europeană trebuie să protejeze interesele tuturor cetățenilor din Uniune, să le ofere oportunități egale de dezvoltare personală și profesională, să stimuleze participarea la viața politică a UE și să dezvolte o identitate europeană.

„Odată cu aderarea la UE, cetățenii români au avut posibilitatea să călătorească, să muncească și să studieze oriunde în spațiul comunitar. Aceștia au cunoscut, nu fără eforturi și sacrificii, ce înseamnă Uniunea Europeană. Fără îndoială, România a beneficiat enorm de pe urma apartenenței la UE. Există totuși situații în care românii nu au sentimentul că sunt tratați ca cetățeni europeni cu drepturi depline. Aceasta este o realitate care impune nu o critică agresivă, compulsivă și irațională la adresa instituțiilor europene, ci o discuție constructivă, deschisă și argumentată, atât la nivel național, cât și european, în vederea consolidării cetățeniei europene și a asigurării depline a drepturilor pentru toți cetățenii europeni”, a explicat, pe pagina Facebook PES Activists România, Victor Negrescu, demersul pe care l-a început sâmbătă la Alba Iulia.

El spune că este momentul ca liderii europeni să promoveze un proiect care să anuleze diferențele la nivelul Uniunii, acesta fiind motivul pentru care a demarat campania de strângere de semnături denumită „Românii, cetățeni europeni cu drepturi depline. Pentru crearea unei cetățenii europene”.

„Statutul garantat în scris, inclusiv printr-o carte de identitate specifică sau includerea sa în cartea de identitate națională, ar trebui să garanteze drepturi egale pentru toți. Mai exact libertatea de circulație specifică spațiului Schengen, drepturi depline la educație, muncă și protecție socială, posibilitatea de a beneficia de noi drepturi supranaționale garantate de legislația europeană”, arată Victor Negrescu.

Potrivit acestuia, obiectivul campaniei este strângerea unui număr de 30.000 de semnături, până în data de 9 mai 2019, de Ziua Europei.

Semnăturile strânse vor fi depuse la Parlamentul European, iar petiția va fi integrată în demersuri similare demarate în alte state membre.

PES Activists este o reţea europeană ce reuneşte membrii partidelor socialiste, social-democrate şi laburiste europene. Creat în mai 2006 ca o comunitate virtuală capabilă să asigure interacţionarea şi schimburile de experienţă între membrii partidelor europene, PES Activists numără acum peste 90.000 de înscrişi şi circa 90 de grupuri active în diverse oraşe europene.

Taguri: ,
0