Încă din epoca străveche oamenii obişnuiau să meargă la somn atunci când apunea soarele şi se trezeau când acesta răsărea din nou. Oamenii de ştiinţă spun că acest ritual este urmat şi acum de cei cu o inteligenţă normală, în timp ce persoanele mai inteligente decât media tind să-şi seteze propriul tipar.

Se pare că programul decalat vine ca o sfidare la nivel de subconştient, prin care unii oameni îşi exprimă involuntar refuzul de a accepta ideea majorităţii, spune Satoshi Kanazawa, psiholog în cadrul Şcolii de Științe Economice și Politice din Londra.

CITEŞTE ŞI: Leacul natural care combate insomnia

Conform profesorului respectiv, persoanele cu un grad ridicat de inteligenţă au tendinţa de a se băga la somn mai târziu decât alţii şi se trezesc la fel de târziu. Iată cum arată o analiză amănunţită a orelor de somn, în funcţie de inteligenţă:

Oamenii mărginiți, care au un IQ mai mic de 75, adorm pe perioada zilelor de lucru la 23:41 și se ridică din pat la 7:20, în timp ce în în weekend aceştia se culcă la 00:35 și se trezesc la 10:09.

Oamenii normali, cu un IQ mediu (între 90 și 110), sting lumina în timpul săptămânii la 00:10 și obişnuiesc să se trezească la ora 7:32. În weekend, aceştia adorm la 1:12 și se trezesc puţin mai târziu decât cei mărginiţi, adică la 10:14.

Oameni foarte inteligenți, adică acea categorie care se poate mândri cu un IQ de peste 125, adorm pe parcursul săptămânii la ora 00:29 și se ridică din pat la 7:52, în timp ce în weekEnd merg la somn mai târziu, adică la 1:44 și se trezesc tocmai la 11:07.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.