IUBITE DE ROMANIA: TEODORA UNGUREANU, o gimnasta de legenda

Teodora Ungureanu este una dintre cele mai celebre gimnaste din tara noastra. Componenta a echipei legendare a Romaniei de la Olimpiada din 1976, ea a a avut un destin remarcabil si a reusit sa devina celebra si in Statele Unite ale Americii. 

Teodora Ungureanu s-a nascut pe 13 noiembrie 1960 in Resita, judetul Caras Severin. S-a apucat de gimnastica in scoala, la clubul din localitatea natala, iar 1971 se inscrie la scoala de gimnastica din Onesti, condusa de Bela Karolyi si de sotia sa, Martha. Tot in acel an, la primele Campionate Nationale la care a participat, a terminat pe primul loc la individual compus, categoria copii.

La Jocurile Olimpice din Canada, din vara anului 1976, castiga o medalie de argint la paralele inegale, una de bronz la barna, precum si argintul cu echipa Romaniei, din care mai facea parte si Nadia Comaneci.

Seria de rezultate bune este continuata si doi ani mai tarziu, la mondialele din Strasbourg, unde castiga medalia de argint cu echipa. Ultima competitie de anvergura la care participa Teodora Ungureanu este Universiada din Mexic din anul 1979, unde reuseste sa isi adjudece medaliile de aur la individual compus si barna, argintul la paralele  inegale si sol si bronzul la sarituri. Se retrage din activitatea competitionala dupa aceast concurs si se inscrie la  ANEFS in Bucuresti.

In 1980, Teodora Ungureanu se casatoreste cu gimnastul roman Sorin Cepoi. In anii `80, dupa discutii indelungate cu Nicu Ceausescu, cei doi reusesc sa primeasca perimisiunea regimului comunist pentru a pleca din tara. Cuplul a ajuns in Franta, unde gimnasta a lucrat la un circ. Teodora Ungureanu a sustinut ca a intrat in aceasta lume fiindca circul ii oferea posibilitatea de a calatori.

In 1987 devine antrenoare a clubului de gimnastica din Grenoble, iar sansa ii surade in 1993, cand impreuna cu sotul ei si cu fetita lor, Adriana, primesc viza pentru Statele Unite  si se stabilesc pe continentul american. In 2001 este inclusa in International Gymnastics Hall of Fame (Galeria celebritatilor din gimnastica internationala), iar, in prezent, ea si Sorin Cepoi conduc un club de gimnastica in SUA. De asemenea, Teodora arbitreaza si diverse competitii ale acestui sport.

Desi stabilita peste Ocean de foarte multi ani, Teodora Ungureanu este mandra ca este romanca si isi iubeste tara la fel de mult ca sportul care a facut-o celebra. “Am indragit gimnastica de la prima lectie, dupa care, cum se spune, asa s-a scris istoria. Am avut posibilitatea si privilegiul sa calatoresc in intreaga lume, am fost mandra sa aud intonandu-se imnul national dupa castigarea concursurilor internationale, educatia si experienta acumulata m-au ajutat enorm in viata sa fac diferenta intre bine si rau, sa fiu disciplinata si organizata, sa fiu un bun pedagog, lucru esential in meseria pe care o practic azi”, spunea Teodora Ungureanu intr-un interviu acordat Jurnalul National.

Ti-a placut povestea Teodorei Ungureanu? Aici gasesti colectia completa „IUBITE DE ROMANIA”

 

foto:gymnastike.org

 

loading...
0