Evenimentele zilei de 9 iulie

La 9 iulie 1856, în orășelul Smilean, Serbia, s-a născut Nicola Tesla, savant american de origine istroromână.

CITEȘTE ȘI: EVENIMENTELE ZILEI DE 8 IULIE

Nicolae Tesla, care s-a născut la data de 9 iulie 1856, a avut propria percepție asupra electricității ce intră în contradicție cu teoriile epocii. La baza multitudinii invențiilor sale a stat conceptul fundamental al eterului: o substanţă invizibilă ce umple toată lumea şi care transmite frecvenţe cu o viteză ce întrece cu mult viteza luminii. Fiecare milimetru al spaţiului, gândea Tesla, este plin de o energie fără limite şi margini ce trebuie numai să o poţi extrage. Nici teoreticienii fizicii de astăzi nu au fost în măsură să interpreteze punctul de vedere al lui Tesla despre realitatea fizică.

Hidrocentrala electrică de pe Niagara a fost echipată cu generatoarele puternice ale lui Tesla. În afară de preocupaţii de electrotehnică, Tesla s-a ocupat serios de lingvistică și a scris şi poezii. Vorbea superficial opt limbi, ştia excellent muzică şi filosofie. Savantul genial a presupus posibilitatea tratării pacienţilor folosind curent de tensiune înaltă, apariţia cuptoarelor electrice, lămpilor luminiscente și a microscopului electronic.

Thomas Edison l-a luat pe electrotehnician în compania sa, însă divergenţele între inventatori au apărut imediat. Din motiv că ei gândeau diferit spre soluţionarea sarcinilor creative. Lui Edison îi plăcea ceea ce-i aducea venit imediat. Tesla însă se ocupa cu ceea ce este interesant. Toate lucrările lui Edison se bazau pe curentul continuu. Iar acum un sârb, cu ochii de geniu, vorbea despre curentul alternativ.

Edison s-a străduit atât de mult să demonstreze pericolul ideilor lui Tesla, încât nici nu s-a jenat să omaore în public un câine, folosind curentul alternativ. Acest fapt, însă, nu i-a ajutat cu nimic. Astăzi prin firele apartamentelor şi caselor noastre trece curentul alternativ al lui Tesla.

Nașteri importante în data de 9 iulie:

La data de 9 iulie 1943 s-a născut Margareta Pâslaru, cântăreață română, realizatoare de emisiuni radio și TV.

La data de 9 iulie 1946 s-a născut Angela Similea, cântăreață română.

La data de 9 iulie 1947 s-a născut Mirabela Dauer, cântăreață română.

La data de 9 iulie 1956 s-a născut Tom Hanks, actor american.

Decese importante în data de 9 iulie:

La data de 9 iulie 1988 a încetat din viață Alexandru Graur, lingvist român de etnie evreiască, membru al Academiei Române.

La data de 9 iulie 1746 a înectat din viață Regele Filip al V-lea al Spaniei.

Sursa foto:  themindunleashed.org

0