Evenimentele zilei de 8 iulie

La data de 8 iulie 1497 Vasco da Gama începe prima călătorie pe mare din Europa spre India, înconjurând Africa, deschizând astfel linia de navigație din Europa spre Asia.

CITEȘTE ȘI: EVENIMENTELE ZILEI DE 6 IULIE 

Vasco da Gama, conte de Vidigueira, a fost un explorator portughez din perioada marilor descoperiri care a descoperit calea maritimă dintre Europa și India. La data de 8 iulie își începe traseul spre India.

Istoricii amintesc faptul că Da Gama a avut contacte bune la curtea regelui portughez Manuel I, urcat pe tron în anul 1495. Tot acest rege i-a înlesnit intrarea în Ordinul Cavalerilor lui Cristos. Lipsa cunoștințelor de navigație marină a fost compensată prin angajarea în această expediție a celor mai buni navigatori portughezi, printre care și Bartolomeu Diaz, care însoțește flota lui Da Gama până la Capul Verde.

În 1502 este denumit de rege drept Amiral al Mărilor Indiei, aceasta fiind o replică portugheză la numirea lui Cristofor Columb ca Amiral al mărilor și oceanelor de curtea regală spaniolă.

Nașteri importante în data de 8 iulie:

La data de 8 iulie 1621 se naște Jean de La Fontaine, autor francez de fabule.

La data de 8 iulie 1972 se naște Viorel Moldovan, fotbalist și antrenor român.

Decese importante în data de 8 iulie:

La data de 8 iulie 1859 încetează din viață Oscar I al Suediei, rege al Suediei și Norvegiei.

La data de 8 iulie  1956 încetează din viață Damian Stănoiu, prozator român.

Tot în data de 8 iulie, creștin ortodocși  îi sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Procopie, Sfântul Mucenic Epictet și Astion.

Sursa foto: en.wikipedia.org

0