În general, oamenii știu că lumina albastră este emisă de ecranele dispozitivelor electronice, cum ar fi laptopuri, tablete, computere, telefoane inteligente, eBook reader ș.a. Aceasta este dăunătoare vederii, mai ales dacă expunerea este prea îndelungată și chiar crește riscul de boli oculare. În concluzie, apare necesitatea de a preveni efectele nocive ale luminii albastre și asta se poate face, cel mai simplu, prin purtarea ochelarilor cu lentile personalizate. 

Care sunt cei mai buni ochelari care protejează de lumina albastră?

Definiția modei nu este să urmăriți orbește branduri celebre, ca în fiecare an, ci să vă aflați stilul care vi se potrivește cel mai bine când vine vorba despre aspect vestimentar și ochelari. Desigur ne referim la toate tipurile de ochelari, cei de vedere, de soare, de protecție împotriva luminii albastre. 

Ochelarii de computer, specializați, care sunt cu lentile cu filtru de lumină albastră au capacitatea de a reduce simptomele sindromului de vedere computerizată. Astfel de simptome pot fi: durere de cap, disconfort la ochi, senzație de ochi uscați sau iritați, oboseală oculară, cefalee, vedere încețoșată. 

Perturbarea ciclului de somn 

desk , beats , glasses , iphone , moleskine , iphone6, business

Unele studii ale cercetătorilor au arătat și faptul că lumina albastră, emisă de gadget-uri, poate contribui la oboseala digitală a ochilor și asta împiedică oamenii să doarmă bine noaptea. Efectul luminii albastre asupra ciclului de somn este un motiv important pentru a sta departe de smartphone și de a închide televizorul sau laptopul cu o oră înainte de culcare. 

Alte efecte ale luminii albastre

Dacă ați hotărât să vă îmbunătățiți vederea și sănătatea ochilor, probabil sunteți interesat să aflați și câteva aspecte despre funcționarea ochilor.  Aceștia au multe părți și componente principale, care controlează vederea și care pot fi afectate de factorii de mediu, de boli și îmbătrânirea organismului. Ochiul este alcătuit în principal din iris, pupilă, cornee, cristalin, retină, nerv optic. Despre acestea se spun următoarele: 

  • Irisul și pupila filtrează, reglează, ajustează cantitatea de lumină ce pătrunde în ochi. 
  • Corneea este extrem de sensibilă la factorii de mediu, ea are terminații nervoase senzoriale, de aceea apare senzația de durere la atingere, rănire sau praf. 
  • Cristalinul se află în spatele irisului și pupilei, înăuntrul ochiului. El focalizează razele luminoase, unde se află retina și nervul optic. 

Despre lumina albastră vizibilă se știe că trece toată prin cornee și cristalinul ochiului și ajunge la retină. Experții au spus că lumina UV poate afecta țesuturile biologice, precum ochii, poate avea un efect degenerativ asupra corneei, cristalinului și conjunctivei, iar lumina albastră-violet poate cauza și leziuni la nivelul ochilor. Expunerea prelungită la lumina UV poate declanșa disconfort ocular, senzație de corp străin în ochi, sensibilitate la lumină și procese inflamatoare. 

Comparativ cu lumina UV, care este absorbită doar pe partea frontală a ochilor, lumina albastră va ajunge până la retină. Studiile cercetătorilor, cu privire la efectele luminii albastre, au arătat și faptul că aceasta provoacă leziuni ale retinei, moartea celulelor, degenerescență maculară legată de vârstă. Este vorba despre lumina albastră-violet, de 400-460 nm, care poate provoca și suprimarea melatoninei, creșterea ritmului cardiac, apariția tulburărilor de somn și afecțiuni cardiace.

Cea mai bună idee pentru cei care stau multe ore cu ochii în astfel de dispozitive este să poarte ochelari cu filtru de lumină albastră, care le pot menține sănătatea ochilor chiar și în astfel de condiții. Există ochelari de marcă ce au lentile de calitate, care pot filtra lumina albastră, cum sunt cei oferiți de această companie de ochelari, și în plus oferă și alte avantaje: au efect anti-orbire, rezistență la zgârieturi și la praf.

În general, lentilele de blocare a luminii albastre sunt fabricate prin tehnologii moderne pentru a asigura rezistență optimă la acest spectru de lumină. Lentilele trebuie să fie de înaltă calitate și să ofere o bună experiență în timpul purtării ochelarilor. 

Publicat de Adrian Vrauko

Adrian Vrauko - publisher si cofondator al Revistei Teo Trandafir

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.