La nivelul României o mulțime de oameni suferă de probleme respiratorii din cauza spray-ului nazal care creează dependență după primele șapte zile de folosire.

CITEȘTE ȘI: UITE CE SEMNIFICAȚIE AU SEMNELE DIN NAȘTERE ȘI ALUNIȚELE

Pe prospectul oricărui spray nazal există o listă lungă de contraindicații și mulți dintre noi ne numărăm printre aceeia care nu ar trebui să-l folosească. Singura problemă este că, de cele mai multe ori atunci când cumpărăm spray-ul de la farmacie, obișnuim să aruncăm ambalajul odată cu prospectul și nici farmaciștii nu ne informează despre reacțiile advrese sau despre contraindicații. De fapt, singurul lucru bun despre spray-ul nazal este ca nu are un efect negativ asupra capacității de a conduce autovehicule.

Majoritatea spray-urilor nazale conțin steroizi. Aceștia contractă vasele sanguine din interiorul nasului tău, iar atunci când suntem răciți, gripați sau când suferim de alergii, aceste vase sanguine se dilată și stimulează membranele nazale pentru a produce cantități mari de mucus. Atunci când stimulezi contractarea vaselor sanguine folosind un spray nazal, acestea raspund tratamentului și tu, implicit, te simți mai bine.

Un alt dezavantaj al acestor spray-uri nazale este acela că pot produce chiar mai multă congestie. Se estimează că aproximativ 5% din populația României suferă de o afecțiune numită rinită indusă medicamentos. Afecțiune cauzată de utilizarea spray-urilor nazale.

Rinita indusă medicamentos își face apariția atunci când un spray nazal decongestionant este utilizat repetat timp de mai mult de trei până la cinci zile consecutive, ceea ce duce la o deteriorare a canalelor nazale și la o incapacitate a organismului de a răspunde decongestionantului. În cele mai multe dintre cazuri, rinita indusă medicamentos rămâne nediagnosticată în rândul a mulți dintre noi.

Sursa foto: huffingtonpost.com

Publicat de Suta Daniel

Daniel Suta - Editor senior Revista TEO

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.