Superstițiile fac parte din cultura multor popoare în prezent. Chiar dacă au o istorie destul de veche, există foarte multe obiceiuri care se respectă cu strictețe chiar și în zilele noastre. În timp ce anumite persoane respectă fiecare datină și consideră că încălcarea ei ar putea duce la neșanse sau la probleme neașteptate, alții sunt complet împotriva lor. Cu toate acestea, până și persoanele care susțin că superstițiile nu fac parte din viața lor tind să se supună unora dintre acestea din când în când.

Fiecare popor are diferite tradiții care au rădăcini de secole, dar care sunt transmise din generație în generație. Unele dintre acestea au devenit atât de populare încât au ajuns să fie cunoscute în toată lumea. Oamenii obișnuiți încearcă să nu le încalce și involuntar îi fac pe cei din jur să aibă o oarecare teamă față de eventualele repercusiuni. Chiar dacă unele superstiții nu au nicio logică, acestea s-au răspândit cu ușurință în toată lumea. Iată o scurtă istorie a acestora și semnificația a câtorva dintre ele. 

Scurt istoric 

Poate părea greu de crezut, dar unele dintre cele mai populare superstiții își au originile în trecut. La acea vreme manifestările corporale precum strănutul sau zbaterea pleoapei puteau să aducă diverse vești. Prima manifestare era considerată a fi un semn trimis tocmai de la Zeus în timp ce zbaterea pleoapei avea diverse conotații, în funcție de ochi, favorabil fiind ochiul drept.

În Grecia antică acest termen se referea la respectul față de zei. Cu toate acestea, în secolul al XIV-lea î.Hr. semnificația termenului se schimbă în sensul în care acesta primește o conotație peiorativă. Mai mult, unul dintre simbolurile față de care multe persoane au o reticență în zilele noastre, pisica, a început să fie considerat a prevesti un eveniment nefast încă din Evul Mediu.  La acel moment animalul era asociat cu vrăjitoarele. 

Semnificația numerelor 

Există multe superstiții în cultura românească. Unele dintre acestea au legătură cu activitățile zilnice, în timp ce altele au legătură cu cifrele sau cu anumite evenimente. Ei bine, probabil cel mai cunoscut obicei este acela de a bate în lemn pentru a preveni dezamăgirea. De asemenea, în ceea ce privește superstițiile legate de numere, ele sunt la fel de cunoscute și răspândite în țara noastră. Mulți consideră că cifra 13 este purtătoare de ghinion și o evită pe cât pot de mult. Mai mult de atât, există țări în care această cifră nu este numerotată pe case sau locuințe, tocmai pentru a evita întâmplările nefaste.

Se pare că această frică își are originile în mitologia nordică. Acum mult timp, 12 zei au fost invitați într-o sală de banchet minunată pentru a lua masa. Singura problemă a apărut în momentul în care zeul conflictului – Loki, a stricat petrecerea, fiind invitatul cu numărul 13. Evenimentul nu s-a sfârșit într-o notă prea bună, ba chiar a generat o superstiție pe care mulți o respectă chiar și în zilele noastre.

Puterile potcoavei de la ușă

Foarte multe persoane au obiceiul de a purta un talisman pentru a se feri de necaz și de a avea parte doar de lucruri favorabile. Ei bine, tot un fel de talisman este și potcoava care se atârnă la ușa de la intrare. Doar că felul în care este atârnată poate influența norocul casei. Cu alte cuvinte, aceasta trebuie să fie orientată în sus, pentru a atrage norocul.

Grecii au fost cei care au pornit această idee conform căreia potcoava are puteri magice. Ei erau de părere că fierul poate alunga răul. Acesta a fost momentul în care au creat potcoave sub formă de semilună și au început să le atârne la pragul de la intrare. Credința oamenilor din Evul Mediu era că vrăjitoarele au o frică de cai, iar orice element care le aduce aminte de acest animal ar putea să le pună pe fugă.

Oglinda spartă aduce ghinion 

O altă credință populară este legată de spargerea unei oglinzi. Totul a început în Grecia antică când se făceau citiri în oglindă. Cum se realiza acest lucru? Prin scufundarea unei oglinzi în apă. În acest moment o persoană bolnavă era rugată să privească în apă. Imaginea distorsionată prevedea un lucru rău, în timp ce imaginea limpede arăta vindecarea.

Acest simbol a devenit mai complex atunci când romanii i-au adăugat un avertisment. Ei considerau că la fiecare șapte ani sănătatea oamenilor trece printr-un ciclu. Astfel, imaginea distorsionată însemna 7 ani de ghinion.

Nu există îndoială asupra faptului că superstițiile au reprezentat încă din trecut și vor reprezenta și de acum încolo un subiect de interes pentru o mare parte dintre oamenii din toată lumea. Indiferent dacă crezi sau nu în ele, este important să nu fie duse prea departe.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.