Cutremur în România, în urmă cu puțin timp

Cutremur în România în urmă cu puțin timp. Un seism cu magnitudinea de 4.3 grade pe scara Richter s-a simțit în urmă cu câteva minute. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 150 de kilometri. Din fericire, nu există consecințe nefaste ale acestui seism. Este cel mai puternic seism din anul 2019 în România.

Epicentrul a avut loc în comuna Bisoca, din Județul Buzău.

În luna ianuarie 2019, în România s-au mai produs cinci cutremure cu magnitudini cuprinse între 2,1 şi 3,2 pe Richter.

Anul trecut, cel mai puternic seism a avut loc în data de 28 octombrie, în judeţul Buzău, şi a avut o magnitudine de 5,8 pe Richter, mişcarea tectonică fiind resimţită şi la Bucureşti.

Seismologul Gheorghe Mărmureanu, președinte onorific al INFP, a vorbit la Antena 3 despre cutremurul de 5,8 produs în luna octombrie în zona seismică Vrancea.

Când vom avea un cutremur mai mare de 6.5?”, a întrebat Rareș Bogdan.

Gheorghe Mărmureanu a replicat: „Buna intrebare. Foarte multa lume a crezut ca daca intra in matematica, in fizica, poate gasi o rezolvare. Nu este adevarat. Cel care a fost inaintea mea director general spunea „cand vrea Dumnezeu”.

Nu vad (n.r. un cutremur mare in urmatorii ani)”, a spus Gheorghe Marmureanu la Realitatea TV.

România a fost lovită la ora 3:38, cu 22 de minute înainte de a se trece la ora de iarnă, de un cutremur cu magnitudinea de 5.8 pe scara Richter.

Declarațiile lui Mărmureanu despre cutremurul din 28 octombrie 2018

”Este o bagatelă, nu e ceva important, pentru că Vrancea manifestă o gamă foarte largă de magnitudini, până la 7,9 – 8. Nici nu e relevant, am discutat și cu domnul Arafat, un cutremur de 5,8 e ceva obișnuit pentru noi care studiem fizica Pământului.

Predicție nu există. Nu voi fi niciodată în stare să aflu ziua și luna. Aia nu e o predicție. Predicția este cu câteva ore înainte, cutare, cutere. Vrancea e un sistem aparte. E singurul sistem din lume care are cutremure de foarte mare adâncime, este sub influența multor forțe, inclusiv a Africii” a spus Gheorge Mărmureanu la Antena 3.

0