Cresc taxele! Guvernul României a dublat impozitele pentru această categorie de români

Veste proastă pentru românii fără venituri. În acest an se modifica contribuțiile la sănătate. De anul acesta, cei care nu au salarii, pensii şi niciun ajutor de la stat trebuie să achite contribuţii la sănătate cu 140 % mai mari faţă de cele din 2017. Asta dacă vor să fie asiguraţi.

Situaţia este şi mai dificilă pentru cei care au probleme de sănătate. Aceştia trebuie să treacă mai întâi pe la Fisc, dacă vor să beneficieze de tratamente şi analize în spitalele de stat.

Drumuri repetate la Fisc şi mult timp pierdut la cozi – asta înseamnă plată lunară a contribuţiei la sănătate pentru cei care nu au venituri, dar vor să fie asiguraţi în sistemul public de sănătate.

Cresc contribuțiile la sănătate pentru persoanele fără venituri

De anul acesta, vor plăti mai mult cu 140% ca anul trecut. Este şi cazul acestei femei care, deşi a rămas fără loc de muncă, încearcă să fie la zi cu toate dările la stat.

„Ca persoană fără venituri, achit contribuţia lunară. Iar acum, de la 1 ianuarie, conform noului Cod Fiscal, s-a modificat de la 80 de lei la 190 de lei lunar. Eu în continuare sunt sub tratament, am o perioadă în care trebuie să-mi depun şi pentru analize contravaloarea serviciilor către CNAS.”, a declarat Mariana Oprea, care nu are venituri.

Cheltuiala totală pe an va fi acum de 2.280 de lei, în timp ce anul trecut era de 960 lei. Serviciile însă au rămas la fel.

CITEȘTE ȘI: Alocație copii 2018: Cine beneficiază de alocație

Cei fără venituri pot să opteze să nu plătească această contribuţie, dar atunci când vor ajunge prima oară la spital şi vor avea nevoie de asigurare vor plăti pe loc pentru 7 luni în avans.

„Dacă ei consideră că nu vor avea nevoie de serviciile medicale, pot opta pentru plata acestor servicii medicale atunci când au nevoie şi pot plăti o singură dată suma de 1.330 lei.″, a explicat Andreea Gheorghe, specialist fiscal.

În plus, ar trebui să vă alegeţi bine ziua din luna când decideţi să plătiţi contribuţia. Dacă veniţi la Fisc să achitaţi contribuţia pe data de 25, de exemplu, atunci veţi fi asiguraţi doar pentru o perioadă de 5-6 zile şi nu pentru 30 de zile, aşa cum s-ar crede.

Ce trebuie să faceţi dacă vă aflaţi în această situaţie?

Primul drum este la Fisc, unde depuneţi formularul 604 şi achitaţi contribuţia de sănătate de 190 de lei pe lună. Apoi, cu dovadă de plată de la Fisc, copia buletinului şi o declaraţie că nu realizaţi venituri mergeţi la Casa de Asigurări de Sănătate, ca să intraţi în evidențe. Abia după aceea veţi putea să accesaţi serviciile medicale de care aveţi nevoie – la policlinică sau spital.

Te poate interesa și: Vești ÎMBUCURĂTOARE pentru românii cu credite în lei: Anunț de ultimă oră al BNR

Vești bune pentru românii cu credite în lei la bancă. După multe vești proaste, în sfârșit vine o veste oprimistă.

Indicele Robor la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a scăzut la 1,97%. Scăderea vine după trei zile de stagnare. Acesta este cel mai mic nivel din ultimele două luni, potrivit datelor publicate miercuri de Banca Naţională a României (BNR).

Vești bune pentru românii cu credite – ROBOR a scăzut

Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei, anunță News.ro.

Indicatorul a scăzut miercuri după trei zile de stagnare la 1,98%. Nivelul atins miercuri este cel mai mic din data de 14 noiembrie, când a fost 1,92%.

Totodată, indicele Robor la 6 luni a stagnat miercuri, pentru a patra oară, la nivelul de 2,22%. Joi, acesta a scăzut la 2,22%, cel mai mic prag din 16 noiembrie, când a fost 2,19%.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piaţa interbancară, iar creşterea acestui indicator va duce la un avans al ratelor în cazul creditelor în lei.

0