Învierea Domnului este cea mai importantă sărbătoare a creștinătății; este de fapt sărbătoarea care a întemeiat nașterea creștinismului. Fără moartea și învierea lui Iisus Hristos nu ar fi existat credința în puterea miraculoasă pe care o are Dumnezeu.

Înainte de a afla data la care pică Paștele până în 2020, la ortodocși și catolici, să vedem puțin de ce cade sărbătoarea la date diferite în fiecare an. Data la care pică Paștele depinde foarte mult de luna plină, prima lună plină din primăvară (echinocțiul de primăvară). Potrivit Bibliei, Cina cea de Taină a avut loc în ajunul sărbătorii evreiești Pesah, iar Iisus Hristos a murit a doua zi (în vinerea mare).

CITEȘTE ȘI: PREȚURI MAI MICI DE PAȘTE, LA MIEI

Sărbătoarea Pesah este determinată după prima lună plină (echinocțiul de primăvară). Consiliul de la Niceea din 325 a stabilit ca Paștele să se sărbătorească într-o zi de duminică, la o săptămână după luna plină (echinocțiul de primăvară). Cu toate că la Niceea s-a stabilit ca Paștele să fie sărbătorit în prima săptămână (duminica) după luna plină, respectiv echinocțiul de primăvară, există și astăzi diferențe între Răsăritul creștin și Apus.

Acest lucru este cauzat de calendarele diferite după care bisericile (Catolică și Ortodoxă) calculează data Paștelui. Diferența de serbare a Paștelui nu poate fi mai mare de 5 săptămâni între catolici și ortodocși. Această dilemă fiind lămurită, iată când cad Paștele la ortodocși și la catolici în următorii 5 ani:

2015: Anul acesta Paștele ortodox pică pe pe 12 aprilie, iar la catolici cu o săptămână mai devreme, pe 5 aprilie (atunci când la ortodocși au loc Floriile)
2016: În 2016 va exista o diferență de o lună și ceva între Paștele ortodox și cel catolic: la ortodocși va cădea pe 1 mai, de Ziua Muncii, iar la catolici pe 27 martie
2017: Paștele cade deodată la ortodocși și catolici, pe 16 aprilie
2018: La ortodocși cade pe 8 aprilie, la catolici pe 1 aprilie
2019: Ortodocșii sărbătoresc Învierea Domnului pe 28 aprilie, iar catolicii pe 21 aprilie
2020: Învierea cade pe 19 aprilie la ortodocși și 12 la catolici

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.