Ingrediente
-500 g scarita afumata
-500 g ciolan de porc afumat
-2 l de bors
-5-6 morcovi tineri
-2-3 cepe
-1 radacina pastarnac
-2-3 dovlecei
-½ capatana de varza
-2-3 cartofi
-1 ardei gras rosu ori verde
-2 ardei iuti uscati
-sare
-piper
-cimbru verde sau uscat
-boia de ardei dulce
-leustean
-marar
-patrunjel
-3-4 galbenusuri de ou
-3-4 linguri zdravene de smantana
-1 capatana de usturoi

Mod de preparare
Se portioneaza afumatura si se spala. Se opareste afumatura pe care vrem sa o folosim. Se scoate si se scurge.

Se curata legumele: ceapa, morcovii, pastarnacul, ardeiul, dovleceii, cartofii, varza, se spala si se scurge. Se toaca legumele marunt. Se pun intr-un vas aproximativ 2 l de apa la fiert cu o lingurita de sare, se pun legumele si se lasa sa fiarba 10 minute. Se adauga afumatura si se mai fierb 15 – 20 minute.
Intre timp borsul se aduce la fierbere intr-un alt vas.

Se adauga in vasul cu legume borsul fierbinte, cimbrul, ardeii iuti uscati taiati felii si se mai fierb toate timp de 5-10 minute. Se potriveste apoi de sare, piper, se adauga boiaua dulce, mararul, patrunjelul si leusteanul taiate fin, se opreste focul si se acopera timp de cateva minute.

Se pregateste mujdeiul din capatana de usturoi, sare si apa. Se amesteca galbenusurile de ou cu smantana.
Cand se pune borsul in farfurie adaugam 3-4 linguri de smantana cu galbenus si mujdei dupa gust. Se va proceda asa ori de cate ori servim, pentru ca este vara si destul de cald.

Se serveste cu ardei iute verde sau murat si painica de casa. Se mai poate adauga ca si afumatura in bors, dupa gustul fiecaruia, carnaciori afumati si slanina, sau orice fel de afumatura aveti la indemana.
Pofta buna!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.