Despre ceasurile rele se vorbeste mai ales la tara. Batranii cred ca in anumite intervale de timp e bine sa ne rugam, sa ne oprim din actiune. Aceste superstitii nu exista doar in Romania, ci sunt raspandite in intreaga lume.

Superstitii despre ceasurile rele

Ceasurile rele, conform ezoteristilor, sunt ore nefaste, care aduc ghinion, care marcheaza negativ destinul oamenilor. Sunt orele la care spiritele nevazute, malefice, isi fac aparitia.

In cartea „Mitologie romana” a lui Romulus Vulcanescu se vorbeste despre aceste ceasuri rele. Etnologul a strans o serie de legende populare romanesti si a aflat ca de la miezul noptii pana la 3 dimineata aceste spirite se manifesta cu putere.

Cele mai periculoase intervale de timp sunt cuprinse intre 1:30 si 2:00 si intre 3 si 3:30 dimineata. Aceste intervale sunt considerate nefaste mai ales pentru cei care se afla afara, in locuri nepopulate. Batranii spun ca ielele, demonii, fantomele si vrajitoarele isi fac de cap noaptea.

Ceasurile rele erau considerate fiinte uracioase, „cu infatisari monstruoase (cu ochii cat pumnul, cocarjate, vinete, in loc de degete cu gheare, in loc de dinti cu cutite etc)” – Mircea Vulcanescu, „Mitologie romana”.

In cartea sa, Romulus Vulcanescu a consemnat si cateva descantece care ajuta la a evita spiritele rele.

„Iesi ceas rau,/ iesi, tu, rau, /ceas rau cu speriat,/ceas rau cu duh necurat, /ceas rau cu samca alba,/ceas rau cu samca neagra, /ceas rau cu moroi,/ceas rau cu strigoi, /ceas rau cu zburator (…)” din toate maruntaiele celui bolnav si sa te duci cum ai venit, din „rapi risipite”, din „mari rascolite”, in care sa pieri ca fumul si ceata; sa te duci, sa te intorci in muntii carunti, unde cainele nu latra, vaca nu mulge, la curtile tale”, scrie in cartea lui Vulcanescu.

Ce nu e bine sa faci intr-o zi de marti, 13

Se spune ca nu e bine ca martea, cand e zi de 13, sa faci acelasi lucru timp de 3 ore. Cele trei ore in care stai pe loc ori faci lucruri repetitiv sunt considerate ceasuri rele.

CITESTE SI: Superstitii romanesti mai putin cunoscute

In traditia poloneza se spune ca fiecare zi are un ceas rau. Daca blestemi la o anumita ora, peste un timp, la aceeasi ora la care ai blestemat ti se va intampla ceva rau.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.