Sărbătoare mare astăzi: Sfântul Spiridon, făcătorul de minuni. Ce nu e bine să faci

Pe data de 12 decembrie a fiecărui an, creştinii îl sărbătoresc pe Sfântul Spiridon, făcătorul de minuni. Acesta este singurul sfânt care îşi părăseşte racla pentru a veni în ajutorul creştinilor care îl cheamă prin rugăciuni.

În ziua prăznuirii Sfântului Spiridon în bisericile ortodoxe, preoţii fac slujbe în cinstea acestuia. La finalul lor, credincioşiii primesc agheasmă, despre care se crede că vindecă bolile.

Sfântul Spiridon este ocrotitorul bolnavilor şi vine la patul tuturor celor se află în suferinţă pentru a le alina durerea şi a îi vindeca, dacă suferinzii se roagă la el. Potrivit jurnalulspiritual.ro, cele mai multe minuni de vindecare au loc în bisericile şi în spitalele care poartă Hramul Sfântului Spiridon.

Se spune că din când în când moaştele sale din biserica din Corfu dispar pentru anumite perioade de timp, iar când reapar sunt calde şi prăfuite, iar încălţările au urme de pământ şi iarbă.

În credinţa populară se spune că Sfântul Spiridon îi apară pe cei care îi cinstesc ziua, trimiţându-le minuni şi îi pedepseşte pe cei care îl nesocotesc.

“Prin tradiţie, Sfântul Spiridon este patronul cizmarilor, al cojocarilor şi olarilor, care-l cinstesc prin petreceri şi prin voie-bună. Pentru sănătatea întregii familii, pentru câştig şi pentru spor în casă, în ziua praznicului nu se lucrează în gospodărie: nu se coase, nu se spală rufe şi nu se face curăţenie.

La sate nu se înjugă vitele pentru că este rău de pagubă, iar animalelor de tracţiune li se dă să mănânce fânul din mână”, spun specialiştii în Etnografie şi Folclor de la Muzeul Dunării de Jos din Călăraşi, potrivit adevarul.ro.

Ce nu ai voie sa faci de Sfantul Spiridon

Femeile nu au voie sa lucreze in aceasta zi importanta, marcata cu cruce neagra in calendar. Se spune ca femeile care muncesc de ziua sa se vor arde tare. Sfantul Spiridon este unul dintre protectorii familiei din calendarul crestin-ortodox.

Spiridon ii vindeca pe cei bolnavi si ii ajuta pe cei saraci. Facatorul de minuni poarta toate bolile. Acesta e respectat pentru ca tine la distanta bolile care ii lovesc atat pe oameni cat si pe vite si alte animale.

Rugaciune catre Sfantul Spiridon

“Vrednicule pastor al Bisericii, Sfinte Ierarhe Spiridoane, desi nu avem nici vrednicie si nici pricepere pentru a ne ruga tie cu potrivite cuvinte, totusi venim la tine, sfinte, si marturisindu-ne multele pacate savarsite, ne rugam tie cu smerenie:

intinde mana ta cea dreapta, cu care de-a lungul vietii ai savarsit atatea minuni, si binecuvanteaza-ne pe noi toti, cei care venim la tine cu credinta!

Nadejde a celor care si-au pierdut nadejdea, mangaiere a celor necajiti, te rugam fii mijlocitor pentru sufletele noastre cele impovarate de multe ispite si, cu obisnuita ta bunatate si iubire de oameni, roaga-te catre Ziditorul tuturor sa ne daruiasca vindecare de feluritele boli ale sufletului.

Invredniceste-ne si pe noi, nevrednicii, ca prin mijlocirea ta sa ne impartasim de bunatatile sufletesti si trupesti fagaduite adevaratilor credinciosi.

Daruieste-ne, sfinte, ajutorul tau cu care, biruind otravitoarele ganduri care se lupta cu noi neincetat, sa dobandim cele de folos pentru viata aceasta si, mai ales, pentru cea viitoare. Amin!”

0