Reteta de cozonac dietetic

Luna decembrie este luna feeriei, a bucuriilor, luna in care ne adunam la masa cu familia.

Daca vrei sa pregatesti ceva bun si sa nu te ingrasi (cu toate ca mancarurile de Sarbatori sunt irezistibile), iti recomandam o reteta dietetica de cozonac.

Reteta de cozonac dietetic:

INGREDIENTELE NECESARE

  • 1. 900 gramde faina alba
    2. 50 grame de drojdie proaspata
    3. o lingurita de sare
    4. doua lingurite de zahar
    5. 50 ml ulei de floarea soarelui
    6. 400 ml. lapte (preferabil cel cu 0,1% grasime)
    7. 200 ml. apa
    8. esenta de rom, dupa gust
    9. 200 grame de miez de nuca
    10. doua linguri de cacao
    11. o lingurita de amidon

CUM SE PREPARA

1. Amestecati intr-un ibric laptele cu apa si cu cele 2 lingurite de zahar. Lasati amestecul pe foc pana se topeste zaharul. Adauga esenta de rom si gusta din amestec. Daca ti se pare suficient de dulce, aceasta etapa este incheiata.

2. Pasul numarul doi: Pune drojdia intr-un castron si toarna 3 linguri din amestecul realizat la punctul 1. Adauga o lingura de faina si amesteca bine dupa care lasa aluatul sa dospeasca, pana cand isi dubleaza volumul.

3. Cerne faina ramas intr-un castron separat si adauga sare si drojdie. Toarna restul de lapte si framanta pana cand obtii un amestec omogen.

4. Inmoaie-ti mainile in uleiul incalzit de floarea soarelui si framanta aluatul in continuare pana cand se impregneaza la perfectie tot uleiul. Nu turna uleiul dintr-o data in aluat, ci lasa-l sa intre in acesta folosindu-ti mainile.

5. Lasa aluatul sa creasca (circa 45 de minute – 1 ora).

6. Acum este momentul sa pregatesti amestecul de nuca pentru cozonacul tau dietetic. Invarte nuca, cacaoa si amidonul in robotul de bucatarie si amesteca-le pana la omogenizare. Adauga esenta de rom la final. Se imparte in patru pentru fiecare bucata de blat.

7. Odata crescut aluatul, se imparte in 4 parti egale, cate doua pentru cozonac.

8. Fiecare bucata de aluat se intinde pe masa in prealabil cu ulei si se unge cu amestecul de nuca dupa care se ruleaza.

9. Luati doua bucati de aluat si impletiti-le, dupa care trebuie sa le puneti in tava unsa cu ulei si tapetata cu faina. Se lasa la crescut pana cand aluatul creste cat tava.

10. Cand cozonacii sunt crescuti in tava, se ung cu ou batut si se presara foarte putin zahar tos.

11. Pune cozonacii in cuptor la 200 de grade timp de 30 de minute. Pentru a vedea daca sunt bine rumeniti, infinge o scobitoare. Aceasta trebuie sa iasa curata din aluat.

12. Pofta buna!

Sursa foto: Shutterstock

loading...
test
0
Test