Calendarul Ortodox: Începând de astăzi până pe 7 ianuarie trebuie să…

Prima săptămână din luna ianuarie este cea care încheie șirul sărbătorilor de iarnă. Ea începe cu Sfântul Vasile și se termină cu Boboteaza și Sfântul Ion.

Începând cu 2 Ianuarie până pe 5 Ianuarie este perioada umblatului cu crucea. Părintele, însoțit de cantorul care poartă o găletușă cu apă sfințită și busuioc, umblă pe la locuințe cu Iordanul.

O superstiție veche spune că după ce pleacă preotul, copiii vor înconjura gospodăria cu o lumânare aprinsă pentru ca familia să fie ocrotită de necazuri în acest an. Superstiția mai spune și că această lumânare trebuie să fie păstrată în casă, pentru a fi reaprinsă în caz de pericole mari.

De asemenea, în Ajunul Bobotezei (5 ianuarie) se spune că se deschid cerurile. În unele zone, copiii pleacă la colindat cu Chiraleisa, purtând clopoței și tălăngi, alături de vâsc, brad și busuioc la căciuli.

Ei le cântă gospodarilor hiraleisa/Spic de grâu/Până-n brâu/Oi lânoase/Vaci lăptoase/Secara/Cât scara/Spicul/Cât voinicul”.

Superstiţia spune că e bine să arunci boabe de porumb înaintea preotului când vine cu Iordanul ca să-ţi ouă găinile, iar când pleacă să mături după el ca să nu ai purici peste vara.

O altă tradiție spune să nu arunci gunoiul de Bobotează, ca să nu îți arunci norocul.

De altfel, sunt mai multe superstiții de Bobotează.

e. În această zi, există superstiţia că dacă fetele se duc la rău înainte de ivirea zorilor, se băgă în apă şi pun apa în cap de nouă ori, descântând: „Apa curgătoare/Fă-mă iubitoare/Tinerii să mă iubească/Bătrânii să mă cinstească”, vor avea noroc la peţitori.

Se mai crede că cei ce vor vedea un cal alb în această zi, vor fi plini de noroc tot anul. Dacă o fată nemăritată vede un cal alb de Bobotează, sigur se va căsători în acel an.

Te-ar putea interesa și: Carmen Harra anunţă: „Suferim consecinţele!”. Previziuni sumbre pentru 2018

larvăzătoarea Carmen Harra a vorbi despre evenimentele şocante din ultimul an şi a făcut previziuni despre 2018. Ea susţine că anul acesta se va încheia într-o notă pozitivă, dar că următorul va fi destul de dificil.

Carmen Harra, despre care multă lume crede că a prezis trecerea în nefiinţă a Stelei Popescu, a Cristinei Stamate şi a Regelui Mihai, cred că vom fi loviţi de greutăţi în anul care va urma.

Carmen Harra crede că ne aşteaptă un an greu şi că trebuie să fim foarte atenţi la ce se întâmplă în jurul nostru.

Celebra clarvăzătoare anunţă că 2018 va fi dificil

Clarvăzătoarea susţine, însă, că sfârşitul anului va fi unul pozitiv, fără moartea altor personalităţi din România.

„Anul 2018 este un an foarte dificil pentru noi, pentru umanitate. În 2018 suferim consecinţele acţiunilor din 2017. Este un an în care trebuie să fim foarte atenţi la tot ce se întâmplă”, a explicat Carmen Harra.

Clarvăzătoarea susţine că acest lucru se întâmplă pentru că nu am făcut alegerile bune în anul 2017.

0