Tu stii ce sfant iti ocroteste casa?

Fiecare casa are un sfant ocrotitor, la care familia se roaga si pe care il cinstesc de sarbatori. Tie ce sfant iti binecuvanteaza locuinta?

In Biserica Ortodoxa, un mijloc prin care sunt cinstiti sfintii este prin asezarea lor drept pazitori ai caselor credinciosilor. Sfantul fiecarei locuinte are rolul de-i ocroti pe cei care locuiesc in casa respectiva. Acestia au datoria de a-i aseza icoana la loc de mare cinste si sa ii aprinda candela in zi de sarbatoare.

Nu exista un anumit criteriu pentru alegerea sfantului care sa fie ocrotitorul casei. Tine de evlavia ficaruia si este bine sa fie o decizie a intregii familie. Se poate alege sfantul al carui nume il porti (De exemplu, Sfantul Ioan Botezatorul, daca te numesti Ion sau Ioana) sau un sfant al carui viata si smerenie te inspira. De asemenea, poti sa il consideri pe Sfantul Nicolae ocrotitorul casei tale, caci el este pazitorul familiei si al copiilor.

Dupa ce alegi un sfant, e bine sa respecti randuielile crestinesti si sa il cinstesti in mod deosebit, mai ales de sarbatoarea lui, care devine hramul casei tale. In acea zi, vei participa la Slujba Sfintei Liturghii si vei face praznic pentru a-l cinsti pe sfant. Poti face si Slujba de Sfestanie a casei in aceasta zi mare.

CITESTE SI: Rugaciunea soţilor, de citit unul pentru altul

In casele in care crestinii nu au ales un sfant ocrotitor, preotul este cel care trebuie sa ii indemne sa isi aleaga un pazitor al locuintei.

Sursa foto: doxologia.ro

Alte subiecte pe aceeasi tema: Rugaciunea Sfantului Ioan Rusu pentru sanatate

Rugaciunile spuse cu convingere si mult suflet isi fac efectul. Exista numeroase rugaciuni ale sfintilor pentru diferite probleme pe care le avem: necazuri in familie, deznadejde, lupta cu o teama, problemele in dragoste, dorinta de a fi fericiti sau chiar pentru problemele de sanatate. Rugaciunea Sfantului Ioan Rusu pentru sanatate este o rugaciune puternica ce il ajuta atat pe cel care se roaga cat si pe familia acestuia.

„Bucurandu-ma de dumnezeiasca marire la care te-ai inaltat, o, Sfinte Ioane, indraznesc sa alerg la ajutorul tau pentru tamaduire. Stiu, Parinte, ca incercarile vin din randuiala lui Dumnezeu. Stiu ca prin boala trupului, sufletul se curateste, si ca rabdarea este rasplatita de Dumnezeu. Dar de multe ori norii negri ai deznadejdii imi tulbura mintea si ma departeaza de rugaciune.

De aceea dar, o, Sfinte, gasesc alinare in cugetarea la vindecarile tale minunate. Tu ai tamaduit multimea de copii spre bucuria parintilor lor. Tu ai indreptat spatele batranei garbove, tu ai dat sanatate femeii bolnave, spre bucuria copiilor ei.

Rugaciune pentru sanatate.
Tu l-ai vindecat pe batranul Atanasiei care s-a uns cu untdelemn din candela ta. Tu ai indepartat cheagurile de sange din capul Vasulei si l-ai tamaduit pe doctorul necredincios.

Stiind grabnica ta mijlocire, te rog, o, Sfinte Ioane, ia viata mea in mainile tale si mijloceste precum stii mintuirea mea. Daca voia Domnului este sa duc cu rabdare crucea bolii, da-mi putere si ajuta-ma sa nu cartesc din cauza neputintelor.

Dar daca Bunul Dumnezeu se va milostivi de mine pentru rugaciunile tale, atunci sa ma tamaduiesti fara sovaiala, noule doctor fara-de-arginti, ca vazand aceasta sa-ti multumesc tie si sa-l laud in vecii vecilor pe Doctorul sufletelor si al trupurilor, prin cantarea: Aliluia!”

0