EVALAUREA NAȚIONALĂ 2020

Cometa Crăciunului se va vedea pe cer duminică seara

Vom asista la un fenomen astronomic spectaculos duminică! Evenimentul va avea loc abia peste 30 de ani de acum înainte, deci este o ocazie unică pentru mulți.

Este vorba despre Cometa Crăciunului denumită Cometa Wirtanen. Aceasta se va afla la cea mai mică distanță față de Terra din ultimii 70 de ani.

Noroc să avem căci vom putea vedea cometa doar dacă cerul va fi senin. În București, cometa va fi vizibilă după ora 17 și 52 de minute, iar cel mai bun moment pentru a o vedea va fi la ora 22 și 19 minute și va continua să fie vizibilă până la ora 4 dimineața.

Cometa va fi la o distanță de 11,6 milioane de kilometri. Tot în acest weekend va fi vizibilă și ploaia de stele Geminidele. Acestea vor fi vizibile vineri, dar și sâmbătă și duminică.

Geminidele, vizibile an de an în luna decembrie

Geminidele sunt o ploaie de meteori ce se poate observa cu ochiul liber in fiecare an, la jumatatea lunii decembrie. Geminidele sunt cunoscute pentru producerea de pana la 60 de meteori multicolori pe ora la ora lor de varf.

Ploaia de meteori se desfasoara pana pe 17 decembrie, insa intre 15 si 17 nu sunt atat de vizibile. Meteorii radiaza dinspre constelatia Gemenilor. Interesant este ca anul acesta, Luna Plina din Gemeni cade in aceeasi noapte cu ploaia de meteori, adica 14 decembrie.

0