Sfanta Parascheva este e sfanta cinstita de Biserica Ortodoxa pe 14 octombrie. Iata ce nu ai voie sa faci de aceasta mare sarbatoare!
Ai grija sa nu mananci de dulce in aceasta zi si sa tii post. De Sfanta Parascheva, se da de pomana pentru sufletul mortilor. La tara, batranii nu fac nici focul in aceasta zi, pentru a nu atrage ghinionul. Fetele care cos si spaal de Sfanta Parascheva vor ramane nemaritate.
De Sfanta Parascheva nu se lucreaza nici la serviciu, nici acasa, pentru ca risti sa te imbolnavesti de ochi si de cap. Nu se consuma fructele ce au culoare rosie sau inchisa la culoare, ce seamana cu sangele, deoarece amintesc de sacrificiul martirilor. De Sfanta Parascheva, nu se mananca nuci, castraveti si fructe in forma de cruce.
CITESTE SI: AUDIO Rugaciune Sfanta Cuvioasa Parascheva pentru o viata fara necazuri
CITESTE SI: Sarbatoarea mare pe 14 octombrie: crestin ortodocsii o cinstesc pe SFANTA PARASCHEVA
Moastele Sfintei Parascheva poarta asupra lor un blestem vechi din anul 1641. Ele au fost aduse la Iasi de catre domnitorul Vasile Lupu. Intai, au fost asezate in Biserica Sfintii Trei Ierarhi. Acolo, in 1888 a ramas aprinsa o lumanare care a declansat un incediu din care doar mostele Cuvioasei au ramas neatinse. Lucrul pe care putini credinciosi il cunosc este ca Sfanta Parascheva este schimbata in fiecare an cu alte vesmante. Totusi, Sfanta poarta un alt vesmant care nu se da jos niciodata si este cel pe care l-au pus domnitorul Vasile Lupu si Mitropolitul Varlaam. Se spune ca acest vesmant este, de fapt, un sigiliu, care functioneaza ca un blestem aruncat de cei doi: „Blestemat sa fie cel care va imprastia vreodata Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva”.
La sfarsitul secolului al XIX-lea, moastele Sfintei Parascheva au fost mutate la Catedrala Mitropolitana din Iasi.
Sursa foto: doxologia.ro