Clatitele sunt desertul dupa care se dau in vant copii si oameni mari, deopotriva.

Clatite cu dulceturi sau cu gemuri, clatite cu ciocolata, clatite cu crema de branza sau cu sos de capsuni ori tort de clatite – poti sa te joci la infinit cu umpluturile, cu gusturile si cu imaginatia. Practic, e aproape imposibil sa dai gres cu un asemenea desert.

Reteta clatite. Ingrediente pentru aluat

  • 100 de grame de faina
  • 2 oua
  • 300 de ml de lapte semidegresat
  • O lingura de ulei sau de unt
  • Un praf de sare
  • O lingura de zahar – facultativ.
  • Zaharul are plusuri si minusuri in compozitia de clatite. Partea proasta e ca le poate face sa se lipeasca la gatit. Si, daca oricum le umpli cu dulceturi sau ciocolata, gustul poate deveni prea dulce.

Reteta clatite. Prepararea compozitiei

Se cerne faina (dureaza cu un minut mai mult, dar cu faina cernuta, clatitele ies sigur iese mai placute ca textura, mai pufoase). Se sparg ouale, se amesteca si omogenizea ingredientele lichide (ouale batute, laptele, untul topit), se pune sarea si se adauga faina in ploaie, ca sa nu iasa cocoloase.

Se bat bine cu un tel sau cu mixerul pana la omogenizare . In final, compozitia trebuie sa fie ca un sos sau ca o smantana subtire, care curge. Compozitia se lasa putin “la odihna”. Nu mult, cam pana cand se incinge tigaia.

Reteta clatite. Coacerea

Se incinge o tigaie, se unge cu un strop de ulei sau se “picteaza” cu putin unt (pentru ungere, folositit pensula de bucatarie sau o pana, grasimea va acoperi astfel tigaia in mod uniform).

Cu un polonic, puneti compozitia in tigaie si imprastiati-o pe toata suprafata acesteia. Cand se coace pe o parte, se intoarce clatita fie cu miscarea aceea “azvarlita”, scurta si ferma, fie cu ajutorul unei ustensile de bucatarie.

Din cand in cand, amestecati compozitia, pentru ca faina are tendinta sa se adune pe fundul vasului si, astfel, apar straturi de consistente diferite: la fund, compozitia de clatite devine mai groasa.

Daca nu ati fost pe faza si ati tot luat compozitie subtire de la suprafata pana cand v-a ramas doar compozitia groasa, nu e problema! Se poate subtia cu putin lapte.

Reteta clatite. Umpluturi

Aici, nu exista, practic, nici limite, nici regula. Clatitele pot fi umplute, in mod traditional, cu dulceturi sau cu sos de ciocolata, dar si cu crema de branza, cu frisca sau cu ciuperci ori carne. Depinde ce vreti, un desert delicios sau un aperitiv gustos.

Rețetă de clătite cu bere blondă

Clătitele au fost, sunt și vor fi desertul preferat! Pe cât de gustoase sunt, pe atât de simplu de preparat. Dacă vei adăuga bere blondă în rețetă, vei obține un rezultat spectaculos.

Încearcă această rețetă de clătite cu bere blonda!

Ingrediente:

  • – 3 linguri de ulei
  • – 1 pahar de bere blondă
  • – 2 lingurițe de zahăr
  • – 2 ouă
  • – 1 pahar de lapte
  • – ½ linguriță de praf de copt
  • – 1 pahar de făină
  • – sare după gust

Mod de preparare

Se freacă ouăle cu sare și zahăr, iar apoi se adaugă uleiul și laptele și se amestecă până când se obține o masă densă, fără cocoloașe. Se toarnă berea și se amestecă foarte bine.
Se presară făină amestecată cu praful de copt și amestecă atent.

Se prăjesc clătitele la foc mediu. Poftă bună!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.