Lipsa somnului poate da peste cap intregul metabolism, iar primele semne ca dormim prost sau nu dormim suficient sunt oboseala la locul de munca, permanenta stare de irascibilitate si lipsa de concentrare la sarcini banale.

Cercetatorii de la Universitatea din Bonn au descoperit ca un somn prost cauzeaza simptome asemanatoare schizofreniei. Studiul arata ca persoanele care traiesc pe baterii artificiale (energizante, cafele, bauturi carbogazoase) si stau in picioare pana la 24 de ore au sanse crescute de a avea schizofrenie plus o serie de alte boli psihice.

Persoanele care nu dorm suficient pot avea halucinatii, intrucat creierul nu este odihnit si continua sa functioneze intr-un mod extrem. Creierul nostru este obligat sa gandeasca pentru noi, chiar daca ne incapatanam sa credem ca rezistam si fara sa dormim.

Studiul realizat de nemti sustine ca multe din persoanele observate, care nu au dormit 8 ore pe noapte in fiecare zi, se confruntau cu voci pe care cei din jur nu le auzeau. „Sigur ca stiam ca lipsa somnului distruge capacitatea de concentrare. Am fost surprinsi sa aflam ca se pot manifesta si simptome ale schizofreniei”, a declarat dr. Ulrich Ettinger de la Cognitive Psychology Unit, unul dintre medicii care au realizat studiul, noteaza cotidianul german Bild.

BBC Science: De ce nu putem dormi cum si cat trebuie

Cercetatorii britanici au aflat si care sunt factorii care ne impiedica sa dormim cum si cat trebuie: un mediu incomod si galagios, un program haotic atat la locul de munca, dar si acasa, consumul excesiv de cafea sau alcool, temperatura neadecvata in camera, noteaza BBC Science.

Britanicii sustin ca temperatura corpului scade atunci cand adormim deoarece este controlata de ceasul biologic, care dilata vasele sanguine din maini, picioare si fata. Daca dormitorul este mult prea incalzit, corpul nu mai are cum sa piarda caldura, iar asta da peste cap ceasul biologic, mai scrie BBC Science.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.