Cele 4 semne care anunță un infarct. Mulți le confundă cu alte afecțiuni

Vestea că Ilie Balaci a plecat dintre noi din cauza unui infarct a întristat milioane de persoane. Deși este o afecțiune care apare la din ce în ce mai multe persoane, nu sunt mulți care să știe să o recunoască în numai câteva minute.

În urmă cu câteva zile, fostul mare fotbalist ar fi apelat la un specialist, după ce s-a confruntat cu dificultăți de respirație. Acesta i-ar fi prescris, însă, un tratament pentru alergii.

Medicul Tudor Ciuhodaru spune care sunt cele patru semne care anunță un infarct și care trebuie să ne trimită imediat la un specialist:

1. Durerea precordială „clasică”: durere toracică anterioară intensă, cu caracter de constricţie, presiune, arsură, greutate, strângere sau sfredelire ce iradiază în umărul şi braţul stâng şi care durează mai mult de câteva minute.

Nu subevaluaţi posibilitatea de a avea un infarct atunci când aveţi doar aceste simptome nespecifice de tip:

2. Osteo-articular (durere sau discomfort) cu alte localizări: la nivelul braţelelor, umerilor, gâtului sau spatelui puse adesea pe seama efortului fizic sau afecţiunilor osteo-articulare.

Citește și: Simptomele infarctului mai puțin cunoscute

3. Respirator: senzaţie de lipsă de aer, de sufocare sau leşin, respiraţie sacadată, palpitaţii, ameţeli, oboseală sau transpiraţie abundentă apărute din senin sau necorelate cu gradul de efort.

4. Digestiv: greţuri, vărsături, dureri abdominale, arsuri epigastrice considerate adesea consecinţa unor excese alimentare sau afecţiuni digestive.

Toți ar trebui să știm asta. Trebuie învăţate în toate şcolile din România împreună cu multe alte noţiuni de prim-ajutor la orele obligatorii de educație pentru sănătate. Asta prevede legea Ciuhodaru ce poate salva mii de vieţi dar aşteaptă de prea mult timp să fie adoptată. Până când parlamentarii vor adopta proiectul meu de lege …

1. Riscul de infarct e adesea subestimat (simptomele sunt neglijate sau etichetate drept „atacuri de panică”).
2. Infarctul miocardic (considerat în trecut apanajul bărbaților) este tot mai frecvent la femei.
3. Vârsta nu mai este un factor de siguranță. Înainte era apanajul celor de peste 65 de ani.

4. Acum a crescut de 3 ori numărul de cazuri la tineri (am tratat pacienți și de 30-35 de ani).
5. Schimbarea stilului de viață este principalul factor incriminat.
6. Printre factorii de risc amintim fumatul, stresul și obezitatea.

Rețineți!
1. Orice întârziere a diagnosticului şi tratamentului poate fi nefastă.
2. Chiar dacă nu sunteţi sigur că aveţi simptomele unui infarct miocardic este bine să consultaţi un medic.
3. Evitaţi automedicaţia. Terapia după ureche în infarct nu este recomandată.

Legea educației pentru sănătate este o urgență. Poate salva viața ta și a celei de lângă tine!”, a scris mdicul Ciuhodaru pe pagina sa de socializare.

loading...
test
0
Test