Sfantul Nicolae, unul dintre cei mai populari sfinti din calendar, este praznuit la 6 decembrie. De origine greceasca (Nikolaos), numele este format din doua cuvinte: nike, „victorie“ (de la nikao, „a invinge“), si laos, „popor“. Se poate astfel traduce prin „obsteasca biruinta“.

Mesaje si urari de Sfantul Nicolae

Potrivit traditiei, Sfantul Nicolae s-a nascut in secolul IV, in provincia Lichia, orasul Patara (Turcia). Parintii au fost oameni instariti, dar si foarte credinciosi. Si-au dorit mult un copil. Si Dumnezeu le-a daruit unul. Unul milos, foarte intelept si extrem de curajos. A invatat viata duhovniceasca de la unchiul sau, Nicolae, episcopul Patarelor. Ramas orfan devreme, Sfantul Nicolae si-a impartit averea mostenita fara sa pastreze nimic.

Traditii si obiceiuri de Sfantul Nicolae

Sfantul Nicolae a aparat dreptatea printre oameni si a mantuit de la condamnare trei barbati. A fost considerat sfant de popor chiar din timpul vietii. Oamenii il chemau avand credinta ca necazurile lor vor fi mantuite. Doua dintre minunile sale au marcat profund constiinta crestinilor si stau la baza convingerii ca Mos Nicolae aduce daruri in noaptea de 5 spre 6 decembrie.

Se spune ca o familie saraca avea trei fete. Si, atunci cand acestea au crescut, parintii s-au gandit ca o viata „usoara” ar fi solutia la saracia in care traiau. Sfantul Nicolae a avut insa un alt plan cu ele si le-a salvat sufletele, pe rand, punandu-le la fereastra cate o punga cu bani.

Se mai povesteste ca Sfantul ar fi salvat de la naufragiu, prin rugaciune, niste marinari. De atunci, acestia il cinstesc si il considera ocrotitorul lor. Popularitatea sa a crescut atat de mult incat in Rusia aproape toate bisericile au colt de rugaciune inchinat Sfantului Nicolae. Dupa o viata aspra, dar plina de credinta, a trecut la viata vesnica pe 6 decembrie 343, iar din anul 1087, moastele sale sunt pastrate la o biserica din Bari, in sudul Italiei.

Sfantul Nicolae aduce cu el traditii, obiceiuri si superstitii, pe care orice roman ar trebui sa le stie. Iata care sunt cateva traditii si obiceiuri de Sfantul Nicolae:

In traditia romaneasca, Sfantul Nicolae apare infatisat pe un cal alb, facandu-se aluzie la prima zapada care cade la inceputul iernii. Acesta pazea Soarele care incerca sa se strecoare pe langa el spre taramurile dinspre miazanoapte, pentru a lasa lumea fara lumina si caldura. In credinta populara, este denumit Sancicoara. Este recunoscut pentru ca ajuta vaduvele, orfanii, oamenii saraci si apara soldatii in timpul razboiului. Din acest motiv pentru, este invocat in timpul luptelor.

Traditii si obiceiuri de Sfantul Nicolae. Ce se face in fiecare zona a tarii

Se spune ca in ziua de 6 decembrie, Mos Nicolae isi scurtura barba sura si astfel, incepe sa ninga.

In unele zone ale tarii, in ziua de Sfantul Nicolae oamenii aduc in casa cregunte de pomi fructiferi pe care le pastreaza in apa langa icoane ca sa infloreasca pana de Anul Nou. Iar daca aceste crengute vor inflori pana cand anul se sfarseste, anul care vine va fi unul foarte roditor si plin de satisfactii.

In alte regiuni fetele se aduna in ajunul sarbatorii pentru a face placinte, iar seara, la ora noua fix, flacaii navalesc peste ele si petrecerea incepe.

Cea mai veche traditie referitoare la acest Sfant este pedepsirea copiilor neascultatori cu nuielusa pe care o lasa in ghetutele lor in noaptea de 5 spre 6 decembrie. El ii pedepsea pe copiii obraznici, care se abateau de la credinta, lovindu-i cu nuiaua peste maini.

Citeste si: Sarbatoare importanta astazi: Aducerea moastelor Sfantului Apostol Andrei
Conform traditiei, nuielusa cu care era pedepsit copilul trebuia sa fie din mar. Daca aceasta, pusa in apa, va inflori pana de Craciun, insemna ca Mos Nicolae l-a iertat pe cel care nu a fost ascultator.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.