Moșii de toamnă 2018. În prima sâmbătă din luna noiembrie (anul acesta, 3 noiembrie) Biserica a orânduit să pomenească morții.

Sărbătoarea morților este cunoscută mai ales în sudul României sub denumirea populară de Moși de toamnă.

În această zi este bine să dăm de pomană și să spunem bogdaproste dacă primim ceva de la cineva. Totuși, în legătură cu lucrurile care pot fi oferite celorlalți există niște superstiții.

Se prepară în primul rând o colivă din grâu, peste care se împletește semnul Sfintei Cruci. În coșul cu coliva din grâu trebuie pusă și o sticlă de vin pentru a fi sfințită de către preot.

Ce nu se dă de pomană? Nu se dau de pomană obiectele celui plecat dincolo, mai ales dacă acestea au o valoare sentimentală importantă pentru familie. Nu se dau de pomană obiecte care au însemne păgâne ori care jignesc credința creștină.

Ce rugăciune se spune mâine:

„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit.

Si-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”

Publicat de Suta Daniel

Daniel Suta - Editor senior Revista TEO

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.