Pe 6 decembrie, crestin ortodocsii il pomenesc pe Sfantul Nicolae. Numit si ocrotitorul copiilor si al nevoiasilor, Sfantul Nicolae este unul dintre cel mai populari sfinti din calendar. Se spune si o rugaciune catre Sfantul Nicolae.

Se spune ca el pazeste soarele care incearca sa se strecoare pe langa el pentru a ajunge la taramurile de miazanoapte pentru a lasa lumea fara caldura si fara lumina.

Pe 6 decembrie, crestinii se roaga la Sfantul Nicolae pentru a le aduce liniste celor nevoiasi si impovarati de griji.

O, Sfinte Parinte Nicolae, mare facator de minuni, ocrotitorul si daruitorul celor nevoiasi, pe cei ce cu buna nadejde alearga la tine, grabeste a-i ajuta. Sprijinitor fii turmei lui Hristos impotriva lupilor care umbla sa o prade.

Si tot sufletul de crestin pazeste-l prin sfintele tale rugaciuni, ca unul ce esti masura in veac a sfinteniei dreptmaritoare. Si precum ai miluit pe cei trei barbati ce sedeau in temnita, izbavindu-i de mania imparatului si de ascutisul sabiei, asa ma miluieste si pe mine. Cel care cu mintea, cu cuvantul si cu lucrul ma aflu in bezna pacatelor, ca sa nu cad sub mania lui Dumnezeu si sub vesnica osanda.

Rugaciune catre Sfantul Nicolae

Asa, Sfinte Nicolae, fii reazam putinatatii mele, ca la soliile tale sa primesc de la Hristos induratorul viata lina si curata in veacul acesta. Iar in veacul de apoi printre cei de-a dreapta lui Dumnezeu sa ma numar. Cu ingerii si cu sfintii preamarind pe Tatal si pe Fiul si pe Sfantul Duh.

Despre importanta sarbatorii

Sfantul Nicolae, unul dintre cei mai populari sfinti din calendar, este praznuit la 6 decembrie. De origine greceasca (Nikolaos), numele este format din doua cuvinte: nike, „victorie“ (de la nikao, „a invinge“), si laos, „popor“. Se poate astfel traduce prin „obsteasca biruinta“.

Potrivit traditiei, Sfantul Nicolae s-a nascut in secolul IV, in provincia Lichia, orasul Patara (Turcia). Parintii au fost oameni instariti, dar si foarte credinciosi.

Si-au dorit mult un copil. Si Dumnezeu le-a daruit unul. Unul milos, foarte intelept si extrem de curajos. A invatat viata duhovniceasca de la unchiul sau, Nicolae, episcopul Patarelor. Ramas orfan devreme, Sfantul Nicolae si-a impartit averea mostenita fara sa pastreze nimic.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.