Se schimbă regulile de îndatorare pentru români

Se schimbă regulile de acordare a creditelor, iar informația vine chiar de la Banca Națională a României. BNR va stabili în curând un grad maxim de îndatorare pentru împrumutați pentru ca aceștia să nu ajungă în situația de a se întinde mai mult decât își permit, informează Știrile PRO TV.

Regulile de îndatorare pentru români, altele

„Măsura este una bună, dar va avea un impact redus”, cred însă unii consultanţi fiscali.

Practic, banca centrală va stabili limitele de îndatorare, iar discuțiile ar fi început chiar de ieri, 8 octombrie. Noul regulament care va afecta românii cu credite sau românii care vor să obțină un credit bancar va fi aprobat în două săptămâni.

Un grad de îndatorare mai mic va însemna mai mulți bani rămași pentru alte cheltuieli după ce plătim rata la bancă. De pildă, cei cu credite cu dobândă variabilă sau cu mai multe credite dintr-un salariu de 3,000 de lei vor plăti băncilor 1,200 de lei și 1,000 le va rămâne în buzunar. Înainte, raportul era invers, 1,000 de lei mergeau la bancă și 1,200 le rămâneau lor.

Adrian Benta, analist financiar, pentru PRO TV: ”Cel mai bine se lua această decizie prin 2015. În acest moment, impactul este mic. Doar un grup redus de oameni vor avea stabilit gradul maxim de îndatorare.”

Liviu Voinea, viceguvernator BNR: “Există riscul ca această rată de nerambursare să crească semnificativ în următoarele 12 luni.”

Partea bună a inițiativei BNR este că peste 80% dintre creditele de nevoi acordate acum sunt cu dobândă fixă, dovadă că o lecție importantă a fost totuși învățată.

loading...
0