Președintele Klaus Iohannis cere demisia premierului Viorica Dăncilă

Președintele Klaus Iohannis a solicitat demisia premierului Viorica Dăncilă, astăzi, la Palatul Cotroceni.

Declarații Klaus Iohannis:

„Vreau doar să repet două lucruri

Rolul BNR este foarte bine determinat, air calitatea principală a ei este independența față de voința politică, guvern, alte insitutții.

PSD chestionează această indepedentță. Acest lucru s-a putut vedea din declarațiile unor personaje din conducerea PSD.

BNR nu poate fi acaparat politic de PSD și trebuie să rămână independent.

Săptămâna trecută, în guvern, s-a discutat un memorandum secret, pe politică externă.

O mare greșeală. Dacă vorbim de documente secrete în politică externă. Președeintele trebuia să le consulte, lucrur care nu s-a întâmplat.

În Constituție, în deciziile CCR, se știe că este nevoie în interesul României de o consultare instituțională de premier și președinte. Autoritățile trebuie să colaboreze loial.

CITESTE SI: Prima femeie premier a României, Viorica Dăncilă, BĂTUTĂ: “În timp ce discutam, din mașină a coborât…

SURPRIZĂ: Klaus Iohannis nu mai candidează pentru al doilea mandat de președinte?! Ce funcție ar urma să ocupe de anul viitor

Aceste nevoi ale statului nu au fost înțelese de doamna Dăncilă.

Iohannis a arătat că, pe 29 ianuarie, Dăncilă a depus jurământul, în care a jurat să respecte Constituția și valorile țării.

Asta înseamnă că nu doar că se respectă ad litteram COnstituția, ci că se respectă principiul colaborării loiale și deciziile CCR, toate în interesul românilor.

Doamna Dăncilă a preferat să execute ordinele venite de la partid.

Având în vedere acestea, retrag încrederea doamnei Dăncilă.

Doamna Dăncilă nu face față funcției de prim-ministru și vulnerabulizează Guvernul. Solicit demisia doamnei Dăncilă”, a declarat Iohannis, conform huff.ro.

Medierea dintre Guvern și BNR, în stand-by

Luni, Iohannis a afirmat că va încerca o mediere între Guvern şi Banca Naţională a României şi că îi va chema la Cotroceni „şi pe unii, şi pe alţii”.

„Am decis să încerc o mediere între Guvern şi BNR. În zilele următoare îi voi invita şi pe unii, şi pe alţii la Cotroceni”, a spus şeful statului.

El a susţinut că „s-a mers cam departe cu unele afirmaţii destul de contondente în ultima vreme”.

Administraţia Prezidenţială a anunţat ulterior că şeful statului a decis ca prima rundă de discuţii să aibă loc separat.

Miercuri, el s-a întâlnit cu conducerea BNR, iar pentru vineri este programată întrevederea cu prim-ministrul.

„Preşedintele speră că, după aceste discuţii, care vor avea loc la Palatul Cotroceni, Guvernul şi conducerea BNR să se întâlnească în zilele următoare pentru a avea un dialog direct”, a transmis Administraţia Prezidenţială.

Joi, președintele Iohannis a vorbit despre vizita lui Liviu Dragnea și a Vioricăi Dăncilă în Israel, fără a fi anunțat.

Citește și: Iohannis: „Dacă PSD-ului nu-i convine, eu sunt Președintele, eu răspund de politica externă”

„Această vizită pe care o face premierul şi se pare şi preşedintele Camerei Deputaţilor în Israel are câteva ciudăţenii – nu au venit la discuţii, nu a plecat doamna prim-ministru cu niciun fel de mandat acolo.

A vorbit, deci, doar în numele şi pentru Guvern şi nu pentru România. Însă nu acest lucru m-a îngrijorat cel mai mult, ci secretomania în care s-a organizat această plecare”, a mai spus Iohannis.

loading...
test
0
Test