Oficial: Europenii pot cere să rămână în Marea Britanie după Brexit. Cum

În procesul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană a venit o știre bună mai ales pentru românii care au de gând să rămână în Regat și după Brexit, dacă acesta va avea loc până la urmă.

Guvernul lansează luni, 21 ianuarie 2019, o aplicație pe telefon pe care rezidenții europeni din UK pot depune o cerere pentru rămânerea în țară după Brexit.

Vorbim despre 3,5 milioane de europeni care trăiesc în Regatul Unit al Marii Britanii la această oră, iar asta e doar cifra oficială, căci neoficial numărul este mult mai mare.

Pe aplicaţie – care nu funcţionează încă pe iPhone -, utilizatorii sunt invitaţi să-şi fotografieze paşaportul biometric şi faţa pentru a-şi confirma identitatea.

Ei urmează să ceară statutul de „rezident permanent” („settled status”, în engleză), pentru a continua să munească şi să încaseze prestaţii sociale atunci când ţara îşi va întrerupe relaţiile cu UE.

Planul Theresei May, respins

Acordul pentru Brexit a picat pe 15 ianuarie 2019 în Parlamentul Marii Britanii. Theresa May este nevoită să regândească planul de ieșire din Uniunea Europeană, iar analiștii politici cred că s-ar putea renunța de tot la Brexit.

„Nu este cazul să ne aruncăm în comentarii pe diferite scenarii posibile. Deocamdată, UE a aprobat acest acord și Marea Britanie trebuie să își clarifice poziția în continuare.

UE 27, deci Uniunea este pregătită pentru toate variantele posibile, iar noi suntem pregătiți să jucăm rolul nostru de președinție a Uniunii.

Pe de altă parte, românii își pun întrebarea ce se va întâmpla cu ei. Dacă se aprobă acordul, vor avea asigurate toate drepturile și garanțiile pentru șederea lor. Noi suntem pregătiți pentru negocieri care vor fi duse cu succes.

La acest moment nimeni nu trebuie să își facă probleme pentru românii din Marea Britanie. Vom avea soluții”, a declarat președintele Klaus Iohannis astăzi.

„Theresa May pare sa piardă batalia pentru aprobarea acordului cu UE pentru Brexit. Dupa o lunga si agitata sedinta de Cabinet ieri (si anularea intalnirii cu presedintele Romaniei), astazi am asistat la demisia a 4 ministri si o dezbatere in Camera Comunelor unde este clar ca premierul britanic nu dispune de o majoritate pentru aprobarea acordului pentru Brexit.

Concluzia? Pe langa alte multe probleme, presedintia romana a Consiliului va avea de gestionat problema unui No Deal – parasirea Uniunii de catre Marea Britanie fara un acord cu UE. Zilele liderului britanic par numarate”, a scris fostul ministru de Externe Mircea Geoană pe Facebook.

0