O lege îi împiedică pe medici să îi trateze pe bolnavii de la țară

Jurnaliștii de la emisiunea „România, te iubesc” difuzată de PRO TV au prezentat o anchetă tulburătoare pentru milioane de români care locuiesc la sat.

Ancheta „Cine ne mai face bine?” prezintă realitatea amară pe care o trăiesc românii zi de zi. Medicii de familie aproape că nu mai sunt de găsit deoarece trebuie să se împartă între mai multe localități, conform reportajului prezentat de Paula Herlo.

O lege absurdă îi oprește pe puținii medici disponibili să îi trateze pe pacienți acasă. Pacienții înscriși pe listele unui medic de familie trebuie să i se adreseze exclusiv, iar asta face ca bolnavii să nu fie consultați deoarece medicii pur și simplu trebuie să se împartă 24 din 24.

Echipa jurnaliștilor de la PRO TV a mers în comuna Robeasca din județul Buzău în care un doctor din doi vine marțea, iar celălalt este scump la vedere.

Iată un pasaj din materialul de la PRO TV:

Paula Herlo: „Bună ziua, aveţi doctor în comună?”

Angajată: „Noi n-avem decât marţea. Atât.”

Paula Herlo: „Aveți doctor în comuna?”

Primăriță: „Are sector şi în Sangeata şi unu e din Buzău.”

Dominica Vlad, primar Robeasca: „La noi vine marţea. Vorbesc prin telefon şi le dă tratamentul. Și cealaltă doctoră, Simache, vorbeşte. În Buzău are cabinetul, aici are pe cineva de legătură. Are cabinet aici, dar nu ştiu.”

Paula Herlo: „Sunați la doctoriță.”

Angajată: „Doctoriţa nu răspunde. Cred că nu ştie numărul de telefon.”

Paula Herlo: „Asta e grav.”

Reporter: „Doamnă doctor, nu trebuia să fii la Robeasca?”

Dr. Gina Simache, medic de familie: „Nu trebuia să fiu la Robeasca, pentru că aici este cabinetul meu. La Robeasca nu am un cabinet anume şi un cabinet autorizat, din cauză că nu am putut înființa un punct de lucru, pentru că sunt cei de 40 de kilometri care ne despart.

Legea nu mai e în vigoare, probabil că-mi va da posibilitatea. Eu am înscris pe liste în jur 200 de persoane.”

Reporter: „Ei cum pot lua legătura?”

Gina Simache: „Foarte mulţi vin aici, pentru că legăturile cu Robeasca sunt bune, există 7 mijloace de transport care vin zilnic spre Buzău. Cei care nu pot veni, merg eu periodic. Nu pot să zic că merg săptămânal.”. VEZI MATERIALUL VIDEO COMPLET AICI

Sursa foto: Captură PRO TV

loading...
test
0
Test